МАГАТЕ планує візит на Запорізьку АЕС – в Енергоатомі кажуть, що це може легітимізувати окупацію

Вівторок, 7 червня 2022, 12:35 -
 
getty images

У Міжнародному агентстві атомної енергетики планують візит на Запорізьму АЕС, але в Енергоатомі кажуть, що ця заява є спробою потрапити на об’єкт, аби легітимізувати там перебування окупантів.

Про це йдеться у повідомленні Енергоатому.

У національній компанії нагадали, що у понеділок генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі заявив, що вони готують експертну місію на Запорізьку АЕС через припинення онлайн передачі даних з ЗАЕС до МАГАТЕ про стан ядерних матеріалів. 

"Україна запрошувала нас, ми туди поїдемо", – написав він у своєму твіттері. В Енергоатомі заявляють, що "це повідомлення від очільника МАГАТЕ ми розглядаємо як чергову спробу будь-яким шляхом потрапити на ЗАЕС, щоб легітимізувати там перебування окупантів і фактично схвалити всі їхні дії".

Реклама:

У компанії наголошують, що втрата зв’язку ЗАЕС із МАГАТЕ спричинена діями російських окупантів, які відключили в Енергодарі український оператор Vodafone, із яким у МАГАТЕ укладено контракт на передачу даних. 

Всі точки збору цих даних і сервери, які перебували під контролем Агентства, були закриті й опечатані, повідомили в Енергоатомі. Інформація накопичується на сервері та буде передана, коли Vodafone буде увімкнуто. 

"Українська сторона не запрошувала Ґроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляла йому у такому візиті, наголосивши, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли нашій країні повернуть контроль над нею", – наголошують в Енергоатомі. 

Нагадуємо:

Територію Запорізької атомної електростанції 4 березня захопили російські війська, вони контролюють адмінбудівлі та прохід на станцію.

В Енергоатомі наголошують, що на сьогодні існує лише один сценарій для окупованої ЗАЕС – це стабільна та надійна її робота в енергосистемі України. 

Реклама: