Банк Англії підняв ключову ставку до максимуму за 13 років

Четвер, 5 травня 2022, 15:30 -

Банк Англії оголосив про підвищення ключової ставки з 0,75% до 1% - це максимальний рівень за 13 років. Банк Англії підвищує ставку боротьби з інфляцією.

Про це йдеться у заяві регулятора.

Таке рішення ухвалили на засіданні 4 травня більшістю голосів. Ті, хто опинився в меншості, голосували за підвищення ставки одразу до 1,25%.

"Глобальний інфляційний тиск різко посилився після вторгнення Росії в Україну. Це призвело до істотного погіршення перспектив розвитку світу та Великої Британії. Також зросло занепокоєння щодо подальшого порушення ланцюга поставок, як через вторгнення Росії в Україну, так і через поширення Covid-19 у Китаї", - йдеться у заяві.

Реклама:

За даними Банку Англії, ключова ставка опинилась на рівні 1% вперше з березня 2009 року.

Після початку кризи, пов'язаної з пандемією коронавірусу, Банк Англії опустив її до історичного мінімуму 0,1%. З грудня 2021 року Банк Англії почав поступово піднімати ставку, пояснюючи це боротьбою зі зростаючою інфляцією.

Наразі інфляція у Великій Британії становить 7%.

Регулятор прогнозує, що інфляція за підсумками 2022 року становитиме 10,25%, при цьому економіка Великої Британії зросте на 3,75%.

Нагадаємо:

Федеральний резерв США підвищив ставку до діапазону 0,75%-1%, найбільше з нульових, зокрема підкреслив невизначеність наслідків російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: