Найбільші іноземні компанії фінансують РФ на 20 мільярдів доларів щороку: хто вони

Середа, 16 березня 2022, 13:06

Найбільші іноземні компанії, які залишилися в Росії, за винятком банків, щорічно сплачують близько 20 млрд дол у російський бюджет. Майже половина цих коштів припадає на тютюнових гігантів.

Про це йдеться в статті ЕП.

Деякі компанії зробили показові кроки щодо скорочення рекламних бюджетів або інвестицій, однак повністю свою діяльність не припинили і продовжують обслуговувати ринок окупанта. Такі заходи дозволяють компаніям зберігати прибутки і є спробою перечекати період агресії.

Тютюновим компаніям одразу піти з ринку РФ важко, адже ці виробники залежні від російських споживачів. Країни Східної Європи входять до провідної десятки за обсягами вживанням сигарет на душу населення. Російський ринок серед них найбільший.

Реклама:

Лідером за виручкою серед іноземних компаній у Росії є Philip Morris. У 2020 році цей американський гігант виручив з ринку РФ 359 млрд руб (5 млрд дол). Зараз компанія лише оголосила про намір вийти з Росії.

 

За даними Stat Space, російський ринок у виручці Japan Tobacco International становить 21,2%, Philip Morris – 17,3%.

Інвестиції в нові потужності готові згортати майже всі компанії, однак малоймовірно, що виробники сигарет у найближчий час припинять співпрацю з країною-окупантом.

На всі три тютюнові компанії припадає половина всіх податкових надходжень до російського бюджету серед іноземних компаній, які залишилися в Росії, – 9,1 млрд дол. 

Тютюнові гіганти не єдині, хто фінансує вбивства українців. Про ритейлерів, харчову промисловість, автопром та інші галузі – у статті Бізнес на крові українців: які міжнародні компанії фінансують російську армію.

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим та які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: