Мінагро про підготовку до сівби: найбільш критична нестача пального для сільгосптехніки

Понеділок, 14 березня 2022, 12:23

Потреби українських аграріїв для сівби забезпечені на 84%. Найбільше бракує пального для сільгосптехніки.

Про це заявив міністр агрополітики Роман Лещенко, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами міністра, потреби в засобах захисту рослин забезпечені на 55%, насінні – на 78%. Лещенко додав, що ситуація з нестачею пального вирішується на рівні перших осіб держави.

"Загальна потреба в добривах покрита на 84%, у засобах захисту рослин – на 55%. Цей показник незадовільний, але не критичний, адже нестачу можна компенсувати шляхом імпорту з країн ЄС, які готові надати нам необхідну підтримку.

Реклама:

Тим більше, що агрономічні терміни внесення ЗЗР припадають переважно на травень. Найбільш критична проблема – з пальним, вона вирішується на рівні перших осіб держави", – розповів міністр.

Він нагадав, що аграрії починають підготовку до сівби восени попереднього року, тож до війни вони змогли підготувати необхідні ресурси.

"Щодо продовольчої безпеки. Наразі рано давати будь-які оцінки – усе залежатиме від військової ситуації в державі. Аграрії України дуже мужні й готові працювати в складних умовах, щоб забезпечити продовольчу безпеку.

Оптимальних календарних термінів сівби немає, вони залежать від погоди. У нас холодна весна, тому старт посівної кампанії дещо відкладено. Основний період цього року припаде на квітень-травень", – додав Лещенко.

Нагадаємо:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що "на всій нашій землі" треба зробити повноцінну посівну кампанію, "наскільки це можливо".

Кабмін запроваджує план підтримки посівної кампанії. Держава компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття будь-яких витрат, пов’язаних з аграрною діяльністю.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: