Українські міжнародні резерви зменшилися на 5%

Понеділок, 7 лютого 2022, 12:11
 
getty images

Міжнародні резерви України у січні скоротилися на 5% до 29,3 млрд доларів.

Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Такі дані опубліковані на 1 лютого. Попри скорочення, вони перевищують середньорічний рівень 2021 року.

Передусім така динаміка зумовлена валютними інтервенціями НБУ для згладжування надмірних коливань на валютному ринку. У січні відчутно зріс попит на валюту на тлі геополітичного напруження. Також вплинула сезонна активізація бюджетних виплат наприкінці 2021 року та високі ціни на енергоносії.

Реклама:

Продаж валюти дав змогу вгамувати тимчасовий сплеск попиту на ринку: наприкінці місяця ситуація нормалізувалася, а НБУ повернувся до купівлі валюти. Загалом у січні НБУ купив 197,7 млн дол, продав – 1,5 млрд дол. 

На скорочення резервів впливали операції з управління державним боргом. Усього у січні обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті становив 416,8 млн дол.

Із цієї суми, 186,2 млн дол спрямовані на валютні внутрішні держоблігації (ОВДП), 61,7 млн дол – на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП), решта – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті.

Натомість валютні надходження на користь уряду становили 146,9 млн дол, зокрема 143,4 млн дол – від розміщення ОВДП у валюті.

Від переоцінки фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют у січні їхня вартість зменшилася на 70,5 млн дол.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,6 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку. 

Нагадуємо:

За грудень міжнародні резерви України зросли на 1,4% і на 1 січня 2022 року становили 30,94 млрд доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: