"Промисловий безвіз": у Мінекономіки очікують домовленості наступного року

Середа, 24 листопада 2021, 10:35
 
unsplash

Міністерство економіки очікує на початок формульних переговорів з ЄС щодо угоди про відповідності та прийнятність промислової продукції наступного року.

Про це заступник міністерки економіки та торговий представник України Тарас Качка розповів в коментарі Укрінформу за підсумками переговорів з представниками Єврокомісії.

Він розповів, що Україна перейшла до третього етапу оцінювальних перевірок Євросоюзу, необхідних для укладання "промислового безвізу". Усього етапів передбачено вісім.

За словами Качки, Мінекономіки сподівається за наступний рік вийти" якщо не на повне укладення, то на початок формальних переговорів щодо укладення угоди про промисловий безвіз".

Реклама:

На перших двох етапах оцінка проводилася щодо стандартизації та метрології. На початку року очікується, що буде розглянута сфера оцінки відповідності та акредитації. Як пояснив торгпред, це стосується перевірок роботи українських лабораторій. 

Укладення "промислового безвізу" визнає, що Україна є промислово розвинутою державою, де продукція виробляється відповідно до стандартів ЄС щодо якості та безпечності такої продукції. Угода дозволить виробникам продукції отримувати всі необхідні сертифікати для експорту в Україні.

Також Качка зазначив, що наразі торгівля промисловою продукцією відбувається , фактично, з нульовими митами. "Лише в кількох лініях є одновідсоткове мито, але і воно зникне з 1 січня 2022 року. Тобто, ми маємо повністю лібералізовану торгівлю промисловими товарами", – підкреслив він.

Нагадуємо:

Європейський союз та Україна домовилися про подальше зміцнення економічної інтеграції в рамках Угоди про асоціацію.

Раніше в Мінекономіки говорили про можливе підписання "промислового безвізу" до кінця 2021 року.

Згідно першого звіту експертів місії ЄС українська законодавча база має високу відповідність із базою ЄС, цей етап є вагомим на шляху до укладання "промислового безвізу".

Економічна правда



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: