Україна пропонує Росії знижку на транспортування газу для полегшення кризи

Неділя, 24 жовтня 2021, 14:34
 
UNSPLASH

Україна запропонувала Росії знижку на поставку природного газу в Європу, щоб збільшити поставки і полегшити енергетична криза в регіоні. 

Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю bloomberg. 

Знижка поширюється на обсяги природного газу, що перевищують договірні 40 мільярдів кубометрів в день, які Україна вже транспортує до Європи з Росії. 

"Україна пропонує цю додаткову потужність всім потенційним транзитним країнам. Ми б хотіли бачити в якості замовників європейські компанії, але і у Газпрому є додаткові потужності. А з урахуванням знижки в порівнянні з нинішнім транзитним тарифом, можу припустити, що ця знижка складе 50%", - зазначив він. 

Реклама:

Зеленський сказав, що Україна обговорює пропозицію з транспортування газу з Берліном і Брюсселем. "Ми очікуємо, що вони незабаром зроблять кроки з приводу практичних переговорах з цього питання, який, безумовно, важливий для всієї Європи", - сказав президент. 

За його словами, Україна зі свого боку гарантує транзит, гарантує спеціальні антикризові умови для транзиту понад обумовлених обсягів. 

В "Газпромі" від коментарів на цю тему відмовилися.

Нагадуємо:

Україна готова прокачувати додатково 55 мільярдів кубів газу до ЄС понад ті 40 мільярдів кубів, які має качати "Газпром" відповідно до транзитного контракту. Також Україна допоможе Молдові певним обсягом газу.

Радниця міністра енергетики Лана Зеркаль заявила, що по "Північному потоку-2" готові прокачати до кінця року 5,6 млрд кубометрів, а ГТС України могла б 11.

Компанія Nord Stream 2 AG повідомила, що перша нитка російського газопроводу "Північний потік-2" заповнена технічним газом і готова до транспортування палива.

Для початку поставок газу з РФ проєкту необхідна сертифікація в якості незалежного оператора транспортної системи.

Заявку на цю сертифікацію від компанії Nord Stream 2 Федеральне мережеве агентство Німеччини отримало 13 вересня. 

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: