Голова енергорегулятора: "Ми між собою вважаємо ДТЕК монополістом"

Середа, 21 липня 2021, 12:53
 
unsplash

Очільник Нацкомісії з регулювання енергетики та компослуг Валерій Тарасюк розповів, що між собою у комісії вважають ДТЕК Ріната Ахметова монополістом через надмірний вплив на ринок.

Про це він розповів у інтерв’ю Економічній правді.

"ДТЕК є учасником зі значною ринковою силою. Ми між собою вважаємо її монополістом з точки зору впливу на ринок", – заявив Тарасюк.

За його словами, найяскравішою ознакою монополії ДТЕК є вплив на ринку, коли одна дія компанії може значно впливати на його стан.

Реклама:

"Склалася ситуація, що ціна на електроенергію за двосторонніми договорами прив'язана до ринку на добу вперед (РСВ), на якому ДТЕК нам усім показала свою ринкову силу.  … Думаю, більш яскравий приклад монополізму в практичному застосуванні важко придумати, коли одна компанія своєю дією може ринок або покласти, або підняти", – додав він.

Тарасюк знову зауважив, що справжньою причиною падіння цін до історичного мінімуму на початку липня стала торгівля всередині групи ДТЕК.

Читайте більше в інтерв’ю ЕП: Коли уже подорожчає електрика, що таке війна з ДТЕК та як "сідає на хвіст" телеканал "Україна". Інтерв'ю з головою енергорегулятора 

Нагадуємо:

Рада національної безпеки і оборони стежить за ситуацією на українському ринку електроенергії, наразі вона перебуває під контролем.

Ціна електроенергії на ринку "на добу вперед" на 4 липня знизилася до історичного мінімуму в 2021 році в 426,06 грн/МВт-год, що на 35,9% нижче за ціну, що склалася на 3 липня і майже в 3,5 рази нижче ціни на 1 липня.

На 5 липня ціна підвищилася на 18,6% - до 505,68 грн/МВт-год.

НКРЕКП заявила про ігри з попитом та пропозицією, що в кінцевому випадку впливає на ціну, заявивши, що здебільшого цим займалась  компанія Д.Трейдінг з групи ДТЕК.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: