Велику кільцеву зможуть будувати без відкритих тендерів – це 85 мільярдів гривень

Четвер, 3 червня 2021, 19:28
 

Верховна Рада на засіданні 3 червня ухвалила законопроєкт 5309, яким дозволила обрати підрядника на будівництво Великої кільцевої дороги навколо Києва без тендеру на Prozorro – вартість робіт оцінюють щонайменше у 85 мільярдів гривень.

Про це повідомляє Transparency International Україна.

Так, депутати проголосували за правку, якою вивели цей проєкт з-під дії Закону "Про публічні закупівлі". Водночас, профільний комітет її не підтримав.

Насамперед йдеться про маршрут-напівкільце навколо столиці по області (Київська обхідна дорога). Наразі проєкт оцінюють у 85 млрд грн. Його планують спорудити до 2025 року, загальна протяжність дороги становитиме майже 150 км.   

Реклама:

Крім цього, депутати дозволили проводити закупівлі до Дня Конституції та Дня Незалежності України за переговорною процедурою — тобто також без аукціонів, але ці договори будуть у системі Prozorro. 

Зазначається, що ці зміни внесли у законопроєкт, який спершу стосувався регулювання оскаржень у публічних закупівлях. Як кажуть в організації, у документу є як позитивні, так і негативні зміни. 

З останніх – законопроєкт зобов’язує бізнес під час оскарження до АМКУ надавати докази порушень їхніх прав. Проте не в усіх випадках такі докази можливо надати, що може позбавити скаржників права на оскарження. Про корупційні ризики також попереджало у своєму висновку НАЗК.

Відтак організація закликала президента цей законопроєкт не підписувати та повернути на повторний розгляд у Раду.

Нагадуємо:

Проєкт будівництва нової Київської обхідної дороги, яка пролягатиме навколо столиці, планують реалізувати до 2025 року в межах програми "Велике будівництво".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: