"Центренерго" виставила трейдеру Коломойського рахунок на 750 мільйонів. Там кажуть, що винні їм

П'ятниця, 5 березня 2021, 17:39
 

"Юнайтед енерджі" звинуватило "Центренерго" у "маніпуляціях на ринку" та заявило, що через суд готове стягнути 148 млн грн боргу з ПАТ - раніше "Центренерго" заявляв про борг цієї компанії на суму 725 млн грн.

Про це йдеться у повідомленнях Центренерго, Юнайтед енерджі 4 та 5 березня.

5 березня компанії заявили, що "Центренерго" мало заборгованість перед "Юнайтед енерджі" обсягом 180 млн грн станом на 1 березня "за чинними договорами купівлі-продажу електричної енергії на ринку двосторонніх договорів".

Раніше, 3 березня, Центренерго заявив про зниження постачання електроенергії компанії у 5 разів через протерміновану заборгованість останньої у 725 млн грн.

Реклама:

"Наявність заборгованості призвела до неможливості ПАТ "Центренерго" вчасно здійснити оплати за постачання вугілля", - заявили тоді у товаристві. Також, у Центренерго зазначили, що можуть повністю призупинити відпуск електроенергії з 4 березня, якщо "Юнайтед енерджі" не сплатить щонайменше 234 млн грн боргу.

Проте, за словами пресслужби "Юнайтед енерджі", боргу перед Центренерго у компанії немає. Водночас, 2 березня новий керівник Центренерго попросив компанію "наблизити платіж" за двосторонніми договорами у 100 млн грн для виплат заробітних плат своїм працівникам. У компанії стверджують, що перерахували кошти у той же день.

"Після надходження грошових коштів на рахунок ПАТ "ЦЕНТРЕНЕРГО", керівництво останнього припинило будь-які комунікації із менеджментом ТОВ "ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ", - кажуть у товаристві.

У цей же день, за словами Центренерго, компанія вийшла на ринок "на добу вперед" та продала електроенергію на 32% дорожче від ціни у контрактах з "Юнайтед енерджі" - за 1,52 грн за 1 кВт-год.

Та  "Юнайтед енерджі" заявило, що 4 березня Центренерго анулювало торговий графік в системі MMS Укренерго та виставило цей об’єм поставок на ринок "на добу вперед". 

"Перенесення такого об’єму пропозиції з ринку двосторонніх договорів в сегмент оптового ринку РДН порушило баланс попиту і пропозиції й призвело до обвалу цін на ринку", - стверджують у "Юнайтед енерджі". У компанії кажуть, що тоді "Центренерго" продавав електроенергію дешевше, ніж за договором з "Юнайтед енерджі". 

"За інформацією ДП "Оператор ринку" ціна базового навантаження на РДН за 4 березня 2021 року становила 1027,67 грн за МВт-год, що розрахунково менше за ціну, що визначалась двостороннім договором з ТОВ "Юнайтед Енерджі" на 132,33 грн на кожному проданому МВт-год", - наголошується в повідомленні компанії.

Таким чином, компанія заявила, що готова звернутися до суду "з вимогами до ПАТ "ЦЕНТРЕНЕРГО" поставити оплачений, але непоставлений обсяг електричної енергії, стягнення штрафних санкцій, відшкодування збитків". На 5 березня заборгованість Центренерго становить 148 млн грн, кажуть у компанії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: