Австрія, Нідерланди, Данія та Швеція запропонували свій план відновлення економіки ЄС

Неділя, 24 травня 2020, 10:00
 

Країни Європейського союзу Австрія, Нідерланди, Данія та Швеція опублікували свій план відновлення постраждалої від коронавірусної кризи економіки ЄС.

Про це повідомляє DW.

Видання пише, що завдання проєкту полягає у створенні спеціального фонду для зміцнення економіки ЄС, термін дії якого повинен бути обмежений двома роками.  

Австрія, Нідерланди, Данія та Швеція вважають, що  постраждалим країнам треба видавати позики, а не субсидії, як раніше запропонували канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон.

Реклама:

Згідно з проєктом, допомогу найбільш постраждалим країнам пропонується виділяти у формі разових кредитів. 

Але сфери діяльності, на які можуть бути витрачені ці гроші будуть обмежені: на наукові дослідження та інновації, підвищення стійкості охорони здоров'я та забезпечення переходу до "зеленої" економіки.

Нагадаємо:

Канцлер Австрії Себастьян Курц напередодні різко розкритикував концепцію Німеччини і Франції, назвавши її "створенням боргового союзу через чорний хід". 

Австрія, Нідерланди, Данія і Швеція виступають проти збільшення бюджету Євросоюзу і загальних боргових зобов'язань, що дозволить, на їхню думку, менш дисциплінованим і більш слабким країнам ЄС отримати вигоду за рахунок своїх більш сильних партнерів.

Згідно з ініціативою Меркель і Макрона, Єврокомісія повинна взяти на фінансовому ринку позики на 540 мільярдів євро під гарантії ЄС і розподілити їх у вигляді субсидій найбільш постраждалим країнам і галузям економіки.  Реалізація плану можливе лише за згодою всіх 27 країн Євросоюзу.

За прогнозами Єврокомісії, у 2020 році ВВП єврозони знизиться на рекордні 7,75%, і після цього у 2021 році зросте на 6,25%.

Міністри фінансів єврозони домовилися про умови європейського "інструменту підтримки" по боротьбі з пандемією COVID-19, запропонованого в рамках Європейського механізму стабільності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: