Бізнес стурбований можливим виведенням медичних виробів з публічних закупівель

Четвер, 16 січня 2020, 09:33
 

Бізнес спільнота вваажає, що законопроєкт №2563, у якому учасникам торгів з медичних виробів запропоновано не використовувати веб-портал Прозорро для здійснення закупівель, призведе до корупційних ризиків і державних збитків.

Про це заявляє Європейська Бізнес Асоціація.

"По суті, саме поняття "торгів" було б під питанням  – адже, учасникам достатньо було б лише укласти відповідний договір, а процес вибору оптимального постачальника необхідної продукції був би неконтрольований", - заявляють у спільноті.

ЄБА також наводить дані системи закупівель Прозорро, за якими річна економія держава за закупівлями медичним обладнанням склала понад 600 мільйонів гривень.

Реклама:

"В результаті торгів 2019 року за відкритою процедурою було укладено договорів на суму 8,19 млрд.грн. на товари з групи "33100000-1 Медичне обладнання.

При цьому очікувана вартість за відповідними лотами в цій групі становила 8,85 млрд грн. Це свідчить про річну економію в результаті тендерних процедур за цією категорією продукції у розмірі приблизно 660 млн грн. 

Чи зможуть державні та комунальні заклади охорони здоров’я забезпечити такий самий або більший розмір зекономлених коштів за відсутності  публічних торгів? Питання риторичне", - підкреслюють у бізнес-середовищі. 

Також ЄБА наголошує, що у супровідних документах до законопроекту відсутнє обґрунтування запропонованої зміни, тож, незрозумілими залишаються підстави ініціаторів проєкту закону.

Також асоціація звернулася до народних депутатів України – ініціаторів законопроєкту – з проханням про його доопрацювання і вилучення відповідного положення. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!