Державні монополії слід ізолювати від політичного впливу — експерти

Середа, 30 жовтня 2019, 12:37

Для того, щоб залучити інвестиції у державні монопололії, залишаючи їх у державній власності, необхідно покращити якість корпоративного управління та унеможливити політичний вплив.

Такого висновку прийшли учасники дебатів від Центру економічної стратегії (ЦЕС).

У дебатах брали участь представники Міністерства економіки, Укрпошти, аеропорту Бориспіль, Укренерго та ЦЕС.

 "Сьогодні в Україні змішані функції полісімейкера, регулятора та власника державних підприємств, що приваблює в міністерства тих, кому цікаво працювати в умовах цього змішання. 

Для того, щоб ізолювати державні компанії від політичного впливу, необхідно централізувати функції власності у новій інституції – Фонді національного добробуту", - заявив Андрій Боцун, старший радник міністра економіки.

У ЦЕС зазначають, що реформа корпоративного управління триває, але не можна сказати, що справжня корпоратизація державних монополій вже відбулася.

Реклама:

"Ми створили наглядові ради, але зараз фінплан все одно затверджується власником, міністерством. Тому виходить, що наглядова рада є, але важливих рішень вона не може прийняти", - зазначив Костянтин Мішустін, заступник гендиректора зі стратегії та проєктів Укрпошти.

Приватизація державних монополій також може обмежувати інструменти впливу держави на стратегію розвитку підприємства, а іноді це небажано зазначають у аеропорту Бориспіль.

"В авіаційній галузі концесія є більш ефективною, ніж приватизація. Держава розробляє стратегію центрального аеропорту та регіональних аеропортів, і в рамках цієї стратегії концесіонер має можливість працювати. Якщо це приватизація, то інструментів впливу на діяльність та розвиток у держави залишається менше", – заявив Георгій Зубко заступник гендиректора аеропорту Бориспіль із комерційної діяльності.

В Укренерго зауважують, що для того аби залучити приватні інвестиції до державних монополій, часто має бути змінена модель регулювання. 

У випадку Укренерго, яке володіє всіма магістральними мережами електропередачі, її дохід обумовлений діями регулятора, який встановлює рівень прибутковості підприємства. В таких умовах інвесторам складно приймати рішення про вкладення коштів, зазначив перший заступник голови правління Укренерго Володимир Кудрицький.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: