Військове обладнання із США: прокурорам надали доступ до документів в РНБО 

Понеділок, 12 серпня 2019, 13:44

Печерський райсуд Києва надав дозвіл слідчим військової прокуратури вилучити в апараті РНБО документи щодо постачання підвісної системи раннього виявлення AEROS модель TT-RF30-I-R американської компанії Worldwide Aeros Corp для Держприкордонслужби на суму 6,8 мільйонів доларів.  

Про це повідомляє голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський з посиланням на судові матеріали.

Зазначається, що суд надав доступ до документів в РНБО минулого тижня.

Прокурори отримали доступ до аналітичних записок, повідомлень, листів та інших документів які направлялись РНБО упродовж 2014-2019 років до Держприкордонслужби, Міноборони, Нацгвардії, Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ та інших органів, установ, підприємств, організацій, які стосувались системи раннього попередження, виявлення та ідентифікації, в тому числі щодо системи раннього оповіщення для прикордонного контролю, які виготовляє компанія Worlwide Aeros Corp.

Реклама:

Також вони отримали доступ до аналогічних за змістом докуменів, які від перерахованих органів надходили за вказаний період в РНБО.  

"Якщо РНБО не виконає ухвалу суду щодо доступу до вказаних документів, суд надасть дозвіл прокурорам на повноцінні обшуки в приміщенні РНБО як це раніше було в урядовому будинку", - зазначив Гліб Канєвський. 

Кримінальне провадження відкрили 19 липня 2019 року. Прокурори вважають, що службові особи заволоділи вказаними коштами шляхом зловживання довірою, чим завдали державі збитки.

Справу розслідують за ч. 4 статті 190 ККУ, (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна. 

Американською компанією Worldwide Aeros Corp керує емігрант з України Ігор Пастернак, який співпрацював з Пентагоном та НАСА. 

У кінці 2016 року Державна прикордонна служба повідомила, що тодішній президент Петро Порошенко передав сучасне обладнання для охорони кордону, в тому числі систему AEROS. 

Нагадаємо:

22 липня у службових приміщеннях Кабінету Міністрів, Держприкордослужби, Державної фіскальної служби та "Спецтехноекспорта" пройшли обшуки.

Обшуки проводили через виявлені факти заволодіння майже 6,8 мільйонами доларів у оборонній сфері при укладанні іноземною компанією контракту з одним із підприємств "Укроборонпрому" з постачання Держприкордонслужбі підвісної системи раннього виявлення.

У результаті в СБУ повідомили про викриття посадових осіб "Спецтехноекспорту" на масштабних зловживаннях, унаслідок яких завдано збитки держбюджету на суму майже 6,8 мільйона доларів.

У компанії заявили, що заволодіння "Спецтехноекспортом" 6,8 мільйона доларів, оплаченими американській компанії за поставлене обладнання, є неможливим, оскільки підприємство є уповноваженим державою спецекспортером і не є розпорядником публічних коштів, а поставку обладнання здійснювало на виконання постанови уряду.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: