"Укртрансгаз" заявив про нестачу коштів для виконання умов кредитів ЄБРР і ЄІБ

Неділя, 23 червня 2019, 11:50

Оператор газотранспортної системи України АТ "Укртарнсгаз" звернувся до ЄБРР, а також до ЄІБ із проханням переглянути чинні кредитні угоди за проектом модернізації української ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані компанії.

Відповідно до повідомлення, однією з причин, за якими УТГ не може реалізувати кредитну програму, є неспроможність оператора (через занижені з кінця минулого року тарифи на його послуги) відповідати критеріям фінансової стабільності, визначеним у кредитних угодах з ЄБРР і ЄІБ.

Крім того, в компанії зазначили, що заходи щодо підвищення надійності та ефективності використання української ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород можливо реалізувати й за рахунок значно меншого (ніж передбачено в кредитних договорах) обсягу коштів.

Реклама:

"Тому компанія просить ЄБРР зменшити суму кредиту, оскільки для досягнення його основних цілей буде достатньо залучити 125 млн євро інвестицій (замість 300 млн євро запланованого обсягу кредитних коштів)", - зазначено в повідомленні.

У своєму зверненні до фінансових організацій "Укртрансгаз" також просить їх провести консультації з українським урядом з метою визначення ступеня відповідальності УТГ і нового оператора ГТС за кредитними угодами, механізму використання коштів і обслуговування кредиту після завершення в Україні процесу анбандлінгу.

"Внесені Кабміном зміни до постанови №496 (від 1 липня 2016 року) про відділення функції транспортування природного газу чітко визначають механізм подальшого використання об'єктів і майна ГТС, а також юросіб, які відповідають за використання цих матеріальних активів. Водночас оновлена постанова прямо не регулює відносини "Укртрансгазу" з ЄБРР і ЄІБ у частині використання кредиту після відділення оператора ГТС", - пояснюється в повідомленні.

"З огляду на ці обставини "Укртрансгаз" вважає можливим використання коштів за кредитною угодою з ЄБРР і ЄІБ у 2019 році", - підсумували в компанії.

Як повідомлялося, в рамках кредитної угоди між УТГ, ЄБРР і ЄІБ фінансування на реконструкцію української ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород передбачалося в сумі 300 млн євро (по 150 млн євро). Ще 166 млн євро - власні кошти ПАТ "Укртрансгаз".

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни.

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

Довжина української ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород становить 1160 км, діаметр труби - 1400 мм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: