АМКУ оштрафував групу Ярославського та заблокував угоду групи Тігіпка

Четвер, 25 квітня 2019, 16:35
 

Антимонопольний комітет України оштрафував групу DCH Олександра Ярославського на 58 мільйонів гривень за порушення законодавства про захист економічної конкуренції при придбанні акцій ПрАТ "Дніпровський металургійний завод" у групи "Євраз", але видав дозвіл на концентрацію.

Як повідомив глава АМКУ Юрій Терентьєв, комітет розглянув справу про встановлення контролю групою DCH над ДМЗ в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

"АМКУ прийнято рішення у справі щодо покупки групою DCH Ярославського контролю над підприємством Євраз ДМЗ. Група Ярославського (покупець) оштрафована за вказане порушення на 58 млн грн. Дозвіл на концентрацію на відміну від справи "ТАС-Дніпрометиз" надано", - написав Терентьєв у Facebook.

У свою чергу, в прес-релізі АМКУ уточнюється, що компанія Senalior Investments (входить в DCH бізнесмена Ярославського - ред.) оштрафована за придбання ДМЗ без отримання дозволу комітету.

Реклама:

"Антимонопольний комітет України завершив розгляд справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції компанією Senalior Investments Limited (Нікосія, Республіка Кіпр) у вигляді здійснення концентрації шляхом придбання акцій компанії Drampisco Limited (Нікосія, Республіка Кіпр), що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління компанії, без отримання відповідного дозволу органів Антимонопольного комітету України, наявність якого необхідна ", - констатується в офіційній інформації комітету.

При цьому уточнюється, що в результаті концентрації Senalior Investments опосередковано через Drampisco Limited придбала контроль над ПрАТ "ДМЗ".

"Компанія Senalior Investments Limited входить до групи компаній DCH. ПрАТ "ДМЗ" здійснює діяльність з виробництва чавуну, кам'яновугільного коксу, коксохімічних виробів. За вказане порушення на компанію Senalior Investments Limited накладено штраф в розмірі 58 млн грн", - резюмується в інформації АМКУ.

Як повідомлялося, Evraz продав свій актив "Євраз - ДМЗ" приблизно за 106 млн доларів - дочірня компанія Evraz Fegilton Ltd. 1 березня 2018 року підписала угоду про продаж своєї частки в Drampisco компанії Senalior Investments.

В ході процесу поповнення портфеля промислових активів DCH Олександр Ярославський до цього придбав Харківський тракторний завод (2016 рік, Харків) і рудник "Суха Балка" (Кривий Ріг 2017 рік).

ДМЗ спеціалізується на випуску сталі, чавуну, прокату і виробів з них. До підприємства в 2011 році був приєднаний "Дніпрококс".

За даними НДУ на третій квартал 2018 року, у власності Drampisco Limited знаходиться 97,7346% акцій ПАТ "ДМЗ".

Статутний капітал ПрАТ - 574,994 млн грн, номінал акції - 0,25 грн.

Також АМКУ оштрафував групу компаній "ТАС" Сергія Тігіпка на 55 млн грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції при придбанні акцій ПрАТ "Дніпрометиз" (Дніпро) і відмовив у концентрації.

Як повідомив глава АМКУ Юрій Терентьєв в Facebook, комітет розглянув справу про встановлення контролю групою "ТАС" над "Дніпрометиз" в четвер.

"Комітет розглянув питання щодо покупки групою "ТАС" підприємства "Дніпрометиз" у підсанкційної "Северсталь". Було визнано, що дана транзакція була здійснена з порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та санкцій законодавства. На відповідача - групу "ТАС" - накладено штраф в розмірі 55 млн грн. Дозвіл не надано", - написав Терентьев.

Як повідомлялося 27 жовтня 2017 року, ПАТ "Северсталь" продало ПрАТ "Дніпрометиз": її дочірня компанія Cambay Services Ltd. завершила операцію з продажу 100% акцій Dealzone Holding Ltd., що володіє 98,6% "Дніпрометизу". АМКУ розглядав придбання новим власником акцій ПрАТ "Дніпрометиз" (Дніпро) з грудня 2017 року.

"Северсталь" придбала 60% акцій "Дніпрометизу" в 2006 році у групи "ТАС", у 2008 році докупила у "ТАС" ще 34,6% акцій, сконцентрувавши частку в підприємстві до 98,6%

Раніше АМКУ повідомив, що новий власник одного з найбільших підприємств по виготовленню металевих виробів України - ПрАТ "Дніпрометиз" - не звертався в АМКУ за дозволом на концентрацію контрольного пакета акцій заводу: "В АМКУ в період з 1 січня по 2 листопада 2017 роки не надходили будь-які заяви від суб'єктів господарювання про надання дозволу на придбання акцій ПАТ "Дніпрометиз".

"Дніпрометиз" виробляє метизні вироби з низьковуглецевих сталей. Потужність підприємства - 120 тис. тонн в рік.

За даними НДУ на третій квартал 2018 року, у власності Dealzone Holding Ltd. (Британські Віргінські о-ви) знаходиться 98,6578% акцій "Дніпрометизу".

Статутний капітал ПАТ "Дніпрометиз" становить 83,480 млн грн, номінал акції - 68,08 грн.

Нагадаємо, також АМКУ дозволив Ахметову купити ще 2 обленерго і розширити монополію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: