Гонтарева про рішення судів у справі Приватбанку: "Свавілля"

Четвер, 25 квітня 2019, 13:10
 

Колишня голова Національного банку Валерія Гонтарева назвала останні рішення судів у справі Приватбанку "правовим свавіллям".

Про це вона заявила в інтерв'ю Liga.net.

"Ці рішення (про незаконність націоналізації Приватбанку і скасування списку пов'язаних осіб - ред) можна охарактеризувати як повний правовий "бєспрєдєл". А після другого туру виборів активізувалися процеси не тільки навколо банку, але і проти НБУ та президента", - сказала вона.

За словами Гонтаревої, головна проблема України - нереформовані правоохоронна і судова системи.

Реклама:

"Боюся, це дозволить дуже швидко відкотити назад всі зміни, яких нам з таким трудом вдалося домогтися за останні 5 років. Подивіться на рішення судів 2015-2017 років, які повертали банки-зомбі на ринок. Це точно потрібно було зробити пріоритетом всієї вертикалі влади. Без правосуддя, без rule of law нічого зробити неможливо", - заявила екс-глава НБУ.

Гонтарева також допустила можливу ренаціоналізацію Приватбанку.

"За рішеннями фейкових судів можливо все. Але я не думаю, що їм це потрібно. Вони (колишні акціонери Приватбанку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов - ред) подають ці позови заради однієї мети - довести, що націоналізація була незаконною і змусити Приватбанк відкликати свої позови з міжнародних судів ", - заявила вона.

Рекомендуємо почитати: 

Як Коломойський і Боголюбов вивели з Приватбанку 5,5 мільярда доларів

Націоналізацію Приватбанку визнали незаконною. Що це означає?

Ігор Коломойський: Я вважаю, що Порошенко – моя маріонетка

Нагадуємо:

До націоналізації Коломойському належали 41,6572% акцій Приватбанку, Triantal Investments Ltd - 16,5748% акцій.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155,3 мільярда гривень.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного "Приватбанку" з ринку за участю держави.

19 квітня стало відомо про ще одне рішення суду на користь Коломойського у справі Приватбанку.

Суд повністю задовольнив позов підконтрольної Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd щодо процедури примусової конвертації акцій в капітал банку при націоналізації.

20 квітня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування Приватбанку, отриманими до входження держави в капітал.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!