Тамразова затримали вдруге, попри внесення застави

Вівторок, 21 серпня 2018, 12:50
 

Генпрокуратура вдруге затримала екс-першого заступника голови правління ПАТ "Укргазвидобування" Олексія Тамразова.

Про це "Українській правді" повідомив його адвокат Микола Ореховський.

"Наразі відбувається свавільне незаконне затримання Олексія Тамразова. Затримують слідчі Генеральної прокуратури. Попередньо, я їхніх процесуальних документів не бачив, але так як мені повідомили, це Департамент міжнародного співробітництва, де працює відомий прокурор Кулик (якому Тамразов нібито, за словами ГПУ, пропонував хабар – УП)", – сказав адвокат.

Він додав, що процедура затримання наразі триває.

Реклама:

Захист екс-чиновника наполягає, що воно є незаконним.

За словами Ореховського, затримують Тамразова без дозволу суду, в порядку статті 208 КПК. Ця стаття передбачає, що особу застали безпосередньо під час вчинення чи замаху на злочин, після вчинення злочину, якщо його виявив свідок чи потерпілий, або якщо є підстави вважати, що підозрюваний може переховуватися.

Водночас, як стверджує адвокат, Тамразов знаходився в себе вдома, тікати не збирався, бо на 21 серпня призначене засідання в іншій справі, ініційоване захистом.

"Тамразову застосований запобіжний захід, за нього внесли заставу в іншому кримінальному провадженні, на нього судом покладені обов'зки, він усі ці обов'язки виконує. Тому приходити і його затримувати – це безпідставно, бо його можна було запросити... Обов'язок з'являтися на нього покладений судом", – наполягає адвокат.

Ореховський також розповів, що прокуратура збирається проводити обшук помешкання екс-посадовця. Його захист також називає незаконним.

"Привезли із собою цілий спецпідрозділ СБУ "Альфа", – додав адвокат.

Затримують Тамразова в іншому провадженні, пов'язанному з діяльністю "Укргазвидобування" та "Нафтогазу". Це провадження за фактами ухилення від сплати податків, зловживання службовим становищем, легалізації доходів, отриманних злочинним шляхом, шахрайства. Підозру екс-чиновнику ще не оголосили.

Раніше, 9 серпня його затримали нібито під час спроби дати прокурору 200 тисяч доларів хабара.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, Тамразов нібито хотів, щоб прокурор посприяв у знятті арешту з майна у кримінальному провадженні, пов'язаному діяльністю злочинної організації екс-президента Віктора Януковича.

10 серпня суд у закритому режимі арештував Тамразова на два місяці з альтернативою застави в 3 млн. гривень.

Пізніше він вийшов з-під арешту під заставу.

Олексій Тамразов займав посаду першого заступника голови правління ПАТ "Укргазвидобування" з 2010 по березень 2014 року.

У 2015 році він вніс заставу в розмірі 5 млн. гривень за Дениса Поліщука, затриманого в рамках справи про вбивство Олеся Бузини.

Тамразов є власником видання Insider.

Соня Лукашова, для УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: