Аслунд про випуск євробондів: Влада йде шляхом Януковича

П'ятниця, 2 лютого 2018, 15:10
 

Випуск єврооблігацій без продовження співпраці з МВФ стане причиною фінансової кризи в Україні.

Про це заявив шведсько-американський економіст Андерс Аслунд в інтерв’ю Економічній правді.

"У вересні [2017 року] Україна розмістила єврооблігації на 3 млрд дол під 7,375% річних, але необхідних реформ не відбувається. Україна буде розміщувати облігації на європейському ринку, доки не трапиться фінансова криза", - заявив Аслунд.

На його думку, якщо Україну спіткає фінансова криза, вона буде повністю спричинена українськими можновладцями.

Реклама:

Аслунд вважає, що Україна зможе вийти на зовнішні ринки без програми МВФ, але це буде мати наслідки.

"Це буде повторення того, що робив Віктор Янукович у 2011 році. Янукович думав, що він зможе продавати облігації на ринку, і він це робив до 2012 року. Тоді процентна ставка збільшилася до 10%, а попиту на облігації не було", - сказав економіст.

Аслунд не бачить перепон для випуску у 2018 році облігацій на кілька мільярдів доларів. Але вважає таку політику стратегією уникнення економічного зростання.

"Високопосадовці можуть бути зацікавлені в уникненні економічного зростання. Вони живуть на прибутки з монополій. Вони отримують прибутки, бо контролюють економіку. Якщо в економіці багато інвесторів, топові чиновники матимуть менше контролю над економікою, тоді зникнуть прибутки і вони стануть біднішими.

Як повідомлялося, у вересні 2017 року Україна повернулася на міжнародні ринки капіталу після реструктуризації комерційного боргу в 2015 році.

Нагадаємо, основними покупцями нових 15-річних єврооблігацій України на 3 мільярди доларів виступили інвестори з США (46%) і Великобританії (36%).

Раніше Аслунд висловив думку, що до виборів президента, які відбудуться в 2019 році, МВФ чи Європейський союз не дадуть Україні кредити.

Як повідомлялося, Аслунд вважає, що українські високопосадовці не зацікавлені в боротьбі з корупцією, бо контролюють економіку і отримують від цього прибутки.

Також, він перерахував українських високопосадовців, з якими охоче співпрацюють міжнародні фінансові організації.

Читайте повний текст інтерв’ю за посиланням: Андерс Аслунд: Українська влада дбає про власне збагачення, а не про добробут населення

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: