З'явились нові підозрювані та деталі у справі "вишок Бойка"

П'ятниця, 2 лютого 2018, 14:20

Схему довкола "вишок Бойка" розробили екс-президент України Віктор Янукович, екс-заступник голови правління "Чорноморнафтогазу" Олександр Кацуба і екс-керівник НБУ Сергій Арбузов.

Про це генпрокурор України Юрій Луценко розказав на прес-конференції.

"В період 2011-2013 років відбувалися незаконні оборудки державними коштами "Нафтогаз України" і "Чорноморнафтогазу", яка є дочірньою фірмою НАК "Нафтогаз України". Ці оборудки вчиняли особи, наближені до колишнього президента України Януковича", - заявив він. 

"Я можу засвідчити, що привласнення цих грошових коштів та їх подальша легалізація спланована і реалізована наступними особами: колишнім президентом України Януковичем, колишнім головою НБУ Арбузовим, власником і головою правління латвійської компанії "Ризька судноверф" Василем Мельником, головою правління "Нафтогаз України" Бакуліним, його заступниками  Юр’євим і Корнійчуком, головою правління "Чорноморнафтогазу" Ясюком, його заступником Кацубою, начальником управління комерцією Кубиком, власником ПАТ "ВернумБанк" Ігнатченко, директором київської дирекції "Український БізнесБанк" Коваленко та її довіреною особи на ім’я Олександр, працівником ПАТ "Нафтогаз" Шевченко, працівниками ДАТ "Чорноморнафтогаз" Сахілашвілі і Савчиним", - процитував одного зі свідків Луценко.

Реклама:

В грудні 2010 відбулася зустріч Януковича з латвійськими представниками, після якої було створено підприємство "Українсько-латвійський дім". Тоді ж Василем Мельником було домовлено закупівлю Нафтогазом самопідіймальних бурових установок. Вартість таких установок коливалася від 150 до 300 млн доларів.

Вартість кожної установки планувалося завищувати на 150 мільйонів, з яких 130 мільйонів мали йти Януковичу та його оточенню, а 20 млн, ймовірно, Мельнику.

"Саме за результатами вказаної зустрічі Янукович наказав Арбузову організувати схему привласнення коштів НАК "Нафтогаз України" при закупівлі цих установок", - зазначив Луценко.

Арбузов наказав Бакуліну здійснити тендер на закупівлю вишок і Бакулін не зміг відмовитися, однак прийняв рішення, що тендер буде проводитися не НАК "Нафтогаз України", а його дочірньою структурою.

Таким чином Бакулін хотів створити видимість, що  "Чорноморнафтогаз" самостійно реалізувало закупівлі і самостійно встановило ціну установок. Контролювати процес закупівель мали два заступника голови правління Юр’єв і Корнійчук.

З матеріалів слідства виходить, що Бакулін, очевидно, особисто довів до відома Ясюка вимогу Януковича і Арбузова щодо тендеру про підробку тендерної документації та створення видимості процедури тендерної закупівлі.

Ясюк, очевидно, погодився на це, у зв’язку з чим доручив підлеглим проведення тендеру, зазделегідь визначивши компанію-переможця.

Він погодив закупівлю двух установок сингапурської компанії – за 210 та 179 млн – за які було проплачено 400 і 398 млн доларів відповідно.

300 млн доларів, які планувалося вкрасти, розподілялися на рахунки компаній, якими, за підозрою, фактично керували Мельник та Арбузов.

З 300 мільйонів, які залишилися від покупки, вдалося привласнити 144 млн з купівлі першої установки, так як після першої купівлі піднявся скандал і деталі оборудки піддали розголосу. Тоді Янукович наказав доукомплектувати другу установку, щоб приблизити ціну до завищеної. Також було проведено експертизу, яка ніби-то підтвердила ціну першої установки.

Але навіть після цього скандал не затихав, тому другу установку і решту п'ять, які збиралися купити, закуплені не були і злочинний план був призупинений.

95 мільонів доларів були перераховані на рахунки, які належать Януковичу та Арбузову. Слідство, за словами Луценка, знає номери цих рахунків. 24 мільйона переведено на рахунок Бакуліної Світлани, дочки глави Нафтогазу. 15 мільонів переведено Мельнику. Заступнику Корнійчуку видано готівкою 2 млн доларів. Голові "Чорномор Нафтогазу" видано готівкою 3 млн доларів. Його заступнику обіцяли 1 або 2 млн доларів після продажу другої установки, які він так і не отримав.

Ігнатченко отримала 4 млн доларів. Інші учасники також були нагороджені.

Ігнатченко та її помічник були затримані, їй вручено підозру, також як і Фролову, її підлеглому.

За словами Луценка, на даний момент  засуджено Кацубу, який пішов на угоду зі слідством і відшкодував 130 млн гривень, та працівника Нафтогазу Шевченка.

"Заплановано подання до Верховної Ради з проханням надати дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності пана Бакуліна. Це подання буде внесено до Верховної Ради наступного тижня", - зазначив Луценко.

Слідство триває.

Як відомо, колишньому голові Національного банку Сергію Арбузову оголосили підозру у справі про "вишки Бойка", а саме "за фактом співучасті у заволодінні грошовими коштами "Чорноморнафтогазу" в сумі 3,2 млрд грн при купівлі двох бурових установок В312 і В319"

23 грудня 2015 року Печерський суд Києва задовольнив клопотання ГПУ про арешт "вишок Бойка" - бурових установок на чорноморському шельфі, за які сім років тому Україна переплатила 400 млн доларів.

За даними "Української правди", у справі про "злочинну організацію Януковича" на чолі з Сергієм Курченком, яка дозволила здійснити спецконфіскацію 1,5 мільярда доларів оточення екс-президента, є 9 епізодів.

Серед них – і незаконне заволодіння скрапленим газом ПАТ "Укргазвидобування" та ПАТ "Укранафта" на загальну суму 2,196 млрд грн, і "вишки Бойка" з незаконним заволодіння коштами ПАТ "Нафтогаз України" на загальну суму 4,966 млрд грн.

27 січня 2017 року Приморський райсуд Одеси наклав арешт на чотири самопідйомні бурові установки  ПАТ "Чорноморнафтогаз", захоплені Росією в результаті анексії Криму.

У грудні 2017 року Луценко повідомив, що "слідство у так званих "вишках Бойка" доходить до пред'явлення матеріалів на зняття депутатської недоторканності".

Генпрокуратура порушила низку кримінальних проваджень щодо людей із оточення екс-президента Віктора Януковича, який утік до Росії 2014 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: