Законопроект про антикорупційний суд не відповідає вимогам МВФ

Вівторок, 13 лютого 2018, 19:50
Йоста Люнгман
Йоста Люнгман

Законопроект про створення антикорупційного суду, запропонований президентом Петром Порошенком, не відповідає вимогам і умовам програми Міжнародного валютного фонду.

Про це в інтерв'ю "Громадському" сказав голова представництва місії фонду в Україні Йоста Люнгман.

Він підкреслив, що створення антикорупційного суду є ключовою вимогою МВФ для отримання Україною чергового траншу макрофінансової допомоги.

Крім того, президентський законопроект викликав широку дискусію між міжнародними партнерами та донорами України, які вважають, що документ також не враховує рекомендації Венеціанської комісії.

Реклама:

"Що є дійсно визначальним — це необхідність створити незалежний антикорупційний суд, набрати незалежних суддів із бездоганною репутацією, запустити роботу цього суду без затримок. Щодо законопроекту існує широкий консенсус (серед міжнародних партнерів та донорів) — документ у нинішньому його вигляді не забезпечує вищезгаданих результатів, він не відповідає вимогам програми МВФ, а також рекомендаціям Венеціанської Комісії", - підкреслив Люнгман.

Як повідомлялося, команда в складі кількох експертів Міжнародного валютного фонду перебуває у Києві в період з 12 по 16 лютого для проведення технічних консультацій з представниками влади України.

Нагадаємо, під час зустрічі з президентом Петром Порошенком у Давосі директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард закликала Київ прискорити темп реформ заради економічного зростання і підвищення рівня життя.

Після зустрічі Порошенко заявив, що Україна продовжуватиме співпрацю з МВФ.

Як повідомлялося, Національний банк вважає, що якщо Україна не отримає наступний транш від Міжнародного валютного фонду до липня, то програма співпраці ймовірно припиниться.

Раніше міністр фінансів заявив, що припинення співпраці з Міжнародними фінансовими організаціями світить проблемами з платоспроможністю держави.

Україна відновила співпрацю з МВФ за чотирирічною програмою розширеного фінансування об'ємом 17,5 млрд дол. у 2015 році - після більш ніж річної перерви.

Програма EFF змінила програму stand-by, розпочату в 2014 році.

МВФ вирішив змінити попередню програму "стенд-бай" на "механізм розширеного фінансування" в зв'язку з більш тривалою потребою платіжного балансу України.

Рекомендуємо почитати: Пардон, МВФ. Чи може фонд "пробачити" Україну

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!