Суд заарештував рахунки "дочки" світового трейдера Trafigura

Вівторок, 26 вересня 2017, 13:24

Печерський районний суд Києва заарештував кошти на рахунках ТОВ "Трафігура Україна" в Держказначействі і "Альфа-Банку".

Про це йдеться в визначеннях суду від 19 вересня, пише enkorr.

Арешт передбачає заборону будь-яких операцій з коштами на рахунку в Держказначействі і видаткових операцій - за рахунками в "Альфа-Банку".

Арешт накладено за клопотанням слідчих Генпрокуратури в рамках розслідування за фактом розкрадання коштів посадовими особами ДП "Укрспирт" при закупівлях газу. Розслідування було розпочато в середині липня цього року.

Реклама:

"З матеріалів провадження слідує, що в період 2016-2017 рр. по теперішній час посадові особи ДП "Укрспирт", "Скела Терціум" і невстановлені слідством особи створили злочинну групу і направили свої протиправні дії на незаконне збагачення шляхом проведення процедур тендерних закупівель газу для ДП "Укрспирт", - йдеться в визначеннях суду.

Банківські рахунки фігуранта розслідування "Скела Терціум" також заарештовані.

Крім того, під арешт потрапили рахунки управляючої компанії "Смарт Енерджі" (об'єднує 3 газовидобувні компанії), "Крафт Енерджі" (імпортер, який торгує на біржі природним газом) і ще близько 20 компаній.

У прес-службі "Смарт-Енерджі" повідомили, що в 2016-2017 рр. компанія не мала жодних відносин ні з "Укрспиртом", ні зі "Скела Терціумом".

"Протягом терміну, зазначеного в постанові суду, ТОВ "Смарт Енерджі" не мало взаємовідносин з ДП "Укрспирт" і "Скела Терціум". Компанія оскаржить рішення суду відповідно до чинного законодавства", - прокоментувала прес-служба.

З оприлюднених в системі ProZorro даних про тендери ДП "Укрспирт" на поставку газу за цей період слідує, що ані "Трафігура Україна", ані "Смарт Енерджі", ані "Крафт Енерджі" не брали участь і не перемагали в тендерах держпідприємства.

У цей період на газових тендерах "Укрспирту" перемагали ТОВ "Променерго-Ресурс", "Еско-Північ", "Газсервістрейд", "ЛНГ-Трейдинг" і "Нефтегазгрупп Деметра".

Жодна з цих компаній не згадується в оприлюднених на сьогодні визначеннях суду по проведеній Генпрокуратурою справі "Укрспирту".

Trafigura - третій в світі сировинний трейдер після Vitol і Glencore, що спеціалізується на торгівлі металами, газом, нафтою і мінеральними добривами. Його виручка за 2016 р становила 98,1 млрд доларів.

Компанія має 65 офісів в 36 країнах світу. 6 травня цього року Trafigura відкрила свій офіс в Україні. Незабаром компанія стала одним з найбільших приватних імпортерів газу в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: