КМДА: з липня тарифи на утримання будинків зростуть в 1,5-2 рази

Субота, 17 червня 2017, 13:04

Підвищені в 1,5-2 рази тарифи на послуги з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій вводяться в Києві з 1 липня, відповідно платіжки з їх урахуванням кияни отримають в серпні.

Про це на прес-брифінгу повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв, передає УНІАН.

"В Києві планується коригування тарифів з 1 липня. Тариф, який з 2010-2011 років був незмінним на рівні 3 гривень в середньому за 1 кв. м, зараз змінено на 5,8 грн за 1 кв. м. Тобто ми говоримо фактично про підвищення в 1,5-2 рази", - сказав він.

Пантелеєв додав, що протягом останніх двох років влада міста отримувала звернення комунальних підприємств, які виконують функції з утримання будинків та прибудинкових територій, з проханням скоригувати тарифи.

Реклама:

Водночас, зазначив він, влада тривалий час відмовляла підприємствам, розуміючи, що є межа платоспроможності людей у зв’язку з підвищенням тарифів на інші комунальні послуги, зокрема, теплопостачання, гарячу воду, електрику тощо.

"Зараз ситуація більш-менш стабілізувалась, і ми вимушені йти на підвищення, щоб забезпечити стабільну роботу підприємств", - наголосив заступник голови КМДА.

Пантелеєв додав, що підвищення тарифів дозволить не тільки зберегти штат працівників сфери, але й покращити якість послуг з прибирання.

Він зауважив, що залишаються пільгові механізми розрахунку: у разі сплати до 20 числа, діє пільговий тариф, що нижче на 10%.

Радник першого заступника голови КМДА з питань цінової політики Василь Яструбинський звернув увагу на те, що комерційні компанії, що обслуговують житлові будинки і надають аналогічні послуги, плавно піднімали тарифи, у деяких вони вже становлять близько 10 грн за 1 кв. м, а комунальні підприємства 4 останні роки тільки зараз отримали дозвіл їх підняти.

Як пояснив Пантелеєв, тарифи не піднімали, бо були провали з оплатою комунальних послуг за опалення та гарячу воду, а коригування тарифів на прибирання викликало обурення людей.

За інформацією Яструбинського, в Києві більше 11 тис. будинків житлового фонду. Нині влада затвердила тарифи для 8 тис. 327 будинків, які є у комунальній власності (решта будинків - іншої форми власності). Він повідомив, що для 63 будинків тариф до 3-х грн залишається.

"Це, як правило, будинки, де послуги надаються мінімальні, через те що це або колишні бараки, або невеличкі будинки, де відсутні і ліфти, і прибудинкові території, і в деяких випадках практично і комунікації", - пояснив Яструбинський.

"Основна маса будинків в нас потрапляє в проміжок від 5 до 6-7 грн. Це практично 72% будинків. Від 7 до 8 грн тариф матимуть всього 600 будинків. І є кілька будинків – це 95 – де тариф становить від 8 грн, - сказав він.

"Це, як правило, гуртожитки, бо там дуже великі витрати на утримання цих гуртожитків, або будинки, які випадають із загальної схеми витрат на їх утримання. Тобто основна маса тарифів лягла від 5 до 7 грн. І середній тариф 5 грн 85 коп. – це якщо сплачувати до 20-го числа. Хто буде сплачувати пізніше – у тих тарифи будуть вищими на 10%", - зазначив радник.

Як повідомлялося, розпорядженням КМДА №668 від 6 червня 2017 року в Києві затверджено нові тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

В розпорядженні повідомляється, що середній розмір тарифу для цих будинків становить 6,43 гривні за 1 кв. м з ПДВ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: