"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ситник розповів деталі "австрійської схеми" на ОГХК

Вівторок, 31 січня 2017, 13:19

Національне антикорупційне бюро виявило у діяльності деяких посадовців ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" збитки на суму 13 мільйонів доларів.

Про це на брифінгу у вівторок заявив директор НАБУ Артем Ситник.

"Суть схеми заключалася в тому, що титанова продукція реалізовувалася двом нібито австрійським фірмам посередникам, а потім ці фірми продавали її кінцевому, реальному покупцю", - зазначив він.

"Стосовно австрійських компаній - люди навіть не подумали зняти офіс у Австрії. На території державного підприємства ми фактично виявили частинку Австрії. Людина, яка працює на цьому підприємстві, вела діяльність цих компаній", - зазначив Ситник.

Реклама:

Водночас директор НАБУ обурився, що детективів звинувачують у зриві приватизації. "Приватизацію зривають такі корупціонери, а не НАБУ", - додав він.

За його словами, сума збитків нанесених підприємству зазначеною схемою перебільшує 13 мільйонів доларів.

Ситник нагадав, що троє фігурантів у цій справі затримано, їх взято під варту з можливістю внесення застави.

Як відомо, 25 січня Національне антикорупційне бюро затримало в.о. голови ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" Руслана Журила.

Минулого року тодішній голова МЕРТ Айварас Абромавичус домагався його звільнення з посади.

Раніше ЗМІ повідомляли, що за ОГХК стоїть екс-нардеп Микола Мартиненко, а Журило був призначений на посаду за його протекцією. Сам Журило це спростовував.

У листопаді 2015 року нардеп Сергій Лещенко звинуватив ОГХК в невигідності продажу продукції австрійській компанії Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG.

За його словами, директор і акціонер Bollwerk Вольфганг Айбергер є також керівником компанії Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH, через яку Східний ГЗК закуповував урановий концентрат в Казахстані. Лещенко стверджує, що Bollwerk є "прокладкою" і пов'язана з Мартиненком.

Останній заперечував це, визнаючи лише, що знайомий з Журилом з 2006 або 2007 року, коли той був заступником директора Східного ГЗК.

У вівторок з'явилася інформація, що СхідГЗК в січні відновив закупівлю концентрату урану у казахстанської НАК "Казатомпром" через австрійського посередника Steuermann Investitions und Handelsgesellschaft GmbH.

Читайте також: Ядерне збагачення Миколи Мартиненка

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: