"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

OVERTIME: ГОЛОВНІ ПОДІЇ ДНЯ

П'ятниця, 23 грудня 2016, 21:00

Кононенко проти Насалика, заяви Коломойського, суд по "Роттердам +", - головне за 23 грудня

Текст дня. "Brexit БПП: енергетична команда президента пішла врозтіч".

Розповідаємо про те, як вугільний "смотрящий" Ігоря Кононенко став власником трьох вуглезбагачувальних фабрик Олександра Януковича. І про те, як він намагається купити бізнес Наталії Королевської. На довершення, розповідаємо про конфлікт між Кононенко і міністром енергетики Ігорем Насіліком.

***

Реклама:

Повертаємося до Приватбанку. Головний акціонер Ігор Коломойський нарешті прокоментував факт націоналізації його банку. Цитуємо:

"Я хочу подякувати Кабінету Міністрів і особисто Володимиру Гройсману. Як ви знаєте, внаслідок останньої хвилі клієнтської паніки, спровокованої насамперед діями НБУ, ми були змушені звернутися до Кабінету Міністрів з пропозицією про передачу "ПриватБанку" державі", — заявив Коломойський .

"Приватбанк" став жертвою свавілля НБУ. У банку був збалансований забезпечений кредитний портфель, що підтверджується міжнародним аудитом. Однак НБУ, постійно змінюючи свої власні нормативи, вигадував все нові і нові способи штучного зниження капіталізації банку", — наголосив він.

А ось журналіст Грехем Стек на Business New Europe, пише, що у січні 2014 року на кореспондентських рахунках в  банках Winter та East-WestUnited Приватбанк розмістив 1,45 млрд доларів. Вже у липні 2016 року цих коштів на рахунках не було.

Схема виведення грошей з України така: власники українського банку отримують кредит у європейського банку під заставу коштів на кореспондентському рахунку у європейському банку, йдеться в статті.

Потім частина коштів могла йти на капіталізацію банку, а частина коштів виводилась в офшори, після чого європейський банк забирав заставу у вигляді коштів з кореспондентського рахунку українського банку.

У разі втрати українським банком ліцензії кошти на кореспондентських рахунках автоматично йшли європейському банку на погашення кредиту.

***

І останнє про Приватбанк:

Міністр фінансів Олександр Данилюк представив 7 членів наглядової ради націоналізованого Приватбанку.

До складу наглядової ради Приватбанку увійшли керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж, представник Apollo Global Management Андреа Монета, екс-заступник міністра фінансів Артем Шевальов, запропонований Світовим Банком фінансист Стів Силіг.

Також до складу наглядової ради увійшли інвестбанкір НАК "Нафтогаз України" Сергій Олексієнко, представник Міжнародного валютного фонду Енгін Акіакоча, заступник міністра фінансів Оксана Маркарова.

***

І до інших новин:

Перша. Через відсутність вільного ринку сільгоспземель Україна втратила приблизно 43 млрд доларів з 2004 року.

Друга. Розгляд справи щодо скасування постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, якою була введена так звана формула "Роттердам+", переноситься з 23 на 27 грудня.

"Ми подали декілька письмових додаткових пояснень щодо позову. НКРЕКП просило залучити до справи антимонопольний комітет. Ми теж за", - заявив експерт у сфері енергетики Андрій Герус.

Третя. "Укртелеком" Ахметова підвищить тарифи для юросіб на 20%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: