Голова "Нафтогазу" оцінює вартість ГТС в 30 мільярдів доларів

Середа, 14 грудня 2016, 09:31

Глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв оцінює вартість газотранспортної системи країни в 30 млрд доларів.

Про це він сказав в ефірі "24 каналу" у вівторок ввечері, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми оцінюємо її (ГТС - Ред.) в цифру, близьку до 30 млрд доларів", - сказав глава "Нафтогазу".

Коболєв нагадав, що створена в рамках процесу реструктуризації НАК компанія ПАТ "Магістральні газопроводи України" повинна запрацювати в третьому кварталі 2017 року, після вступу в силу рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Газпромом".

Реклама:

Глава НАК також повідомив, що в разі програшу в арбітражі "Газпрому" за договором купівлі-продажу газу сума 38 млрд доларів, яку російська компанія вимагає за умовою "бери або плати", буде непідйомна для "Нафтогазу".

При цьому Коболєв нагадав, що держава Україна не є гарантом щодо комерційного спору між НАК і "Газпромом", як юридичних осіб.

У той же час Коболєв зазначив, що він оптимістично налаштований в частині прийняття судом рішення на користь НАК.

Раніше Коболєв відзначав, що вартість ГТС України знизиться в п'ять разів в разі повного припинення по ній транзиту російського газу в Європу.

За його словами, реалізація такого сценарію можлива в разі будівництва "Північного потоку-2" і двох гілок "Турецького потоку".

Нагадаємо, в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма 25 вересня розпочався процес за позовом НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрома".

Як відомо, в першому позові НАК "Нафтогаз" проти "Газпрому" містилися претензії на суму близько 6 млрд доларів.

"Нафтогаз" вимагав перегляду ціни на російський природний газ, яка була закріплена контрактом купівлі-продажу від 19 січня 2009 року.

Другий позов "Нафтогаз" проти "Газпрому" українська компанія подала в Стокгольмський арбітраж 13 жовтня 2014 року. Сума претензій за ненадані російською стороною обсяги газу для транзиту НАК тоді оцінив в 3,2 млрд доларів.

Нагадаємо, уточнена сума вимог НАК "Нафтогаз України" до "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі становить 14,23 млрд доларів.

"Газпром" і "Нафтогаз" судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року.

Як повідомлялося, "Газпром" очікує рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом з "Нафтогазом" на постачання газу в кінці 2016 року - початку 2017, на транзит - в кінці січня 2017 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: