OVERTIME: ГОЛОВНЕ ЗА ДЕНЬ

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 21:00

Вчора ввечері глава Apple Тім Кук представив новий MacBook Pro. Сенсорна панель замість функціональних клавіш - стала головною інновацією, яка порадувала. Про те, що крім ціни в 1,5 тис. доларів розчарувало фанатів компанії - написав журналіст ЕП Всеволод Некрасов.

***

Протягом дня чиновники і народні депутати ділилися задекларованим майном. Головний тренд - дуже багато готівки. Так, у Глави НКРЕ Дмитра Вовка виявилося 390 тисяч доларів і 60 тисяч євро "кешем".

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко задекларував 550 тисяч гривень, 15 тисяч доларів і 10 тисяч євро готівкою, квартиру в Києві і автомобіль. А Міністр соціальної політики Андрій Рева задекларував 168,6 тисячі гривень заробітної плати і 136 тисяч гривень готівки.

Реклама:

Найбільше готівки задекларував Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик: 4,7 млн гривень, плюс 890 тисяч доларів і 240 тисяч євро на банківському рахунку.

ЕП не писала про декларації депутатів, але багато цікавого ви знайдете на УП. Серед іншого, Заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Анатолій Матвієнко задекларував храм.

***

Угода століття в напівпровідниковій індустрії: найбільший виробник чіпів для мобільних пристроїв Qualcomm поглинає найбільшого виробника чіпів для автомобільної індустрії NXP Semiconductors за 47 млрд доларів.

***

Арешт майна дня: за клопотанням ГПУ суд наклав арешт на технологічне обладнання об'єктів нафтогазовидобувної промисловості компанії "Карпатигаз", яку пов'язують з Юрієм Бойком і Дмитром Фірташем. Загальна вартість об'єктів - 4 млрд грн.

***

Втім, є в сфері газодобувних компаній і позитивні приклади: ПАТ "Укргазвидобування" оголосило найбільший в історії електронних закупівель тендер - 13 млрд грн - залучення 15 сторонніх бурових установок, які будуть бурити до 6 свердловин кожна. Нагадаємо, що в планах компанії вийти до 2020 року на видобуток 20 млрд кубометрів газу в рік.

***

І до новин солодкого: За період 2014-2016 років корпорація Roshen отримала і вивела в Україну дивіденди від Липецьких активів в розмірі 72,06 млн доларів. Компанія була б рада позбавитися від активу в Росії, але в Roshen заявили, що Липецьку фабрику їм не дає продати Путін.

***

До слова про Порошенка: Президент підписав закон про продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року. Ринок землі запрацює ще не скоро.

***

А закінчимо ми міні-рубрикою "Наші польські експати". Перший - Войцех Балчун: глава "Укрзалізниці" розповів про схеми розкрадання палива в компанії. "П'ять місяців - мільйон доларів. 7-8 тонн солярки щодня", - констатував глава УЗ.

Співголова Стратегічної групи радників Лешек Бальцерович незадоволений підвищенням мінімальної зарплати до 3200 грн. Воно виявилося неприємним сюрпризом, про який не знали радники і міжнародні партнери України.

***

І остання не економічна новина: Національна філармонія почала транслювати концерти онлайн. Наступного разу читайте новини Економічної правди під "Смерть богів" Ріхарда Вагнера.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!