ДІУ вивело з "Дельта Банку" майже 1,5 мільярда гривень

Понеділок, 4 липня 2016, 11:33

"Дельта Банку" не вдалося відсудити у Державної іпотечної установи (ДІУ) застави на суму 1,441 млрд грн.

Про це пише Finclub.

Як повідомляється, ще в лютому 2013 року ДІУ відкрило рахунок у банку, на якому було розміщено 2,137 млрд грн.

У вересні 2014 року, коли фінансова стабільність банку вже викликала питання, кредитна установа для забезпечення грошей на цьому рахунку передало ДІУ в якості застави майнових прав за кредитами на загальну суму 1,441 млрд грн.

Реклама:

У березні 2015 року "Дельта Банк" збанкрутував, а його тимчасовий адміністратор порахував передачу цих застав незаконною.

Тому Фонд гарантування вкладів фізосіб звернувся до суду, щоб визнати незаконним виведення активів з "Дельти".

Він послався на те, що на момент операції в банку діяли обмеження НБУ, встановлені після видачі рефінансування. Зокрема, регулятор заборонив "Дельті" змінювати і реалізовувати застави по кредитах на суму від 10 млн грн.

Цей аргумент не переконав суддю.

"Узгодження банком з представником НБУ операцій зі зміни і реалізації закладеного майна за наданими кредитами за сумами понад 10 млн грн не забороняє банку укласти договір банківського рахунку з контрагентом і договори забезпечення по ним", - йдеться в рішенні суду. Тому 15 червня Господарський суд Києва відмовив "Дельта Банку" у визнанні незаконним договору передачі застав.

Виведення активів є головною причиною, чому ФГВФО не зможе розрахуватися з усіма кредиторами "Дельта Банку", в тому числі і з заможними вкладниками, чиї депозити перевищують гарантовані 200 тис.грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: