НБУ пропонують створити реєстр "поганих банкірів"

Вівторок, 19 липня 2016, 17:14

Національному банку запропонували створити реєстр осіб із зіпсованою діловою репутацією.

Про це йдеться в законопроекті № 4993 депутата від БПП, пише Finclub.

Згідно із законопроектом, передбачається, що НБУ буде вносити до реєстру відомості про осіб, які є або були власниками істотної участі в банку, керівниками банку (кандидатами в керівники банку), якщо їх ділова репутація не відповідає вимогам бездоганності.

Також в нього повинна вноситися інформація, якщо такі особи грубо порушували законодавство або нормативно-правові акти НБУ, або їх діяльність призвела до нанесення шкоди фінансовому становищу банківської установи.

Реклама:

Останній раз критерії небездоганності репутації банкірів істотно розширювалися 6 червня 2015 року, коли набула чинності постанова № 357.

Вона вважається зіпсованою у топ-менеджерів банків, які не менше шести місяців займали посади в органах управління банку в період року до моменту, коли банк був визнаний неплатоспроможним.

В цьому випадку керівників "відлучають" від ринку на три або ж десять років, якщо банк збанкрутував через відмивання брудних грошей.

За останні два з половиною роки в Україні збанкрутувало вже 80 банків. Тому репутація вважається зіпсованою у кількох тисяч чоловік.

У Нацбанку не змогли прокоментувати своє ставлення до необхідності формувати реєстр осіб з небездоганною діловою репутацією.

Якщо законопроект буде прийнятий, Нацбанк буде зобов'язаний вести такий реєстр, то в нього в подальшому потраплять не тільки банкіри.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!