Мільйони валюти, викрадені на Донбасі, "спливли" в Росії

Четвер, 28 квітня 2016, 13:37

У Москві в значних обсягах з'явилися купюри, вкрадені з банкоматів і банківських сховищ Донецької і Луганської області.

Про це пише видання Forbes, посилаючись на кількох банкірів і джерело в правоохоронних органах.

Місцеві бандити намагаються неофіційно обміняти їх з дисконтом, використовуючи свої знайомства з топ-менеджерами крупних банків.

Один із банкірів розповів Forbes, що до нього звернулися люди, які попросили поміняти кілька мільйонів євро, помічених синьою фарбою.

Реклама:

Про спроби таких обмінів знають і правоохоронні органи, говорить співробітник одного з відомств.

За його словами, ці гроші були вкрадені з відділень банків, на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

"Купюри з України зайняли своє місце на чорному банківському ринку нарівні з викраденими грошима в інкасаторів або зламаного не так давно банкомату Металлінвестбанка. Іноді такі купюри намагаються обпалити в забарвлених місцях і видати за постраждалі від пожежі", - розповідає співробітник одного з правоохоронних відомств.

Правда, офіційно великі банки запевняють, що вони таких спроб не бачать.

Наявність спеціальної фарби на купюрах говорить про те, що гроші були отримані незаконним шляхом. Деякі банкомати мають спеціальний захист проти зламу: всередині касет з купюрами знаходиться датчик, який спрацьовує в разі удару або зламу, а купюри фарбуються незмивним чорнилом.

Нанести фарбу на купюри можуть і спеціально. Саме це відбувалося в Україні після того, як президент Петро Порошенко в жовтні 2014 року видав указ про економічну блокаду окупованих регіонів Донбасу.

Глава України повелів, щоб банки країни закрили відділення в районах, які фактично перестали підкорятися Києву, і вивезли зі своїх відділень всю готівку.

Нацбанк України має інструкцію по роботі банківської системи в надзвичайних ситуаціях, якою керувалися українські банки в цьому випадку.

Їм пропонувалося знищувати або пошкоджувати готівку спеціальною фарбою або хімічним розчином в ситуаціях, коли їх неможливо вивезти з захопленої території. Правда, в обіг вони все одно потрапляли, відзначає видання.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: