Український експорт до Середньої Азії впав майже вдвічі

Понеділок, 18 квітня 2016, 13:43

Експорт України до Казахстану через введені Росією від початку 2016 року обмеження впав у першому кварталі порівняно з аналогічним періодом 2015 року на 49%, а до інших країн цього регіону (Туркменістану, Узбекистану, Азербайджану, Грузії, Вірменії, Киргизстану і Таджикистану) - на 48%.

Про це йдеться в заяві України на Раді торгівлі товарами Світової організації торгівлі від 15 квітня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Український експорт швидкопсувних сільськогосподарських товарів у нових умовах транзиту, застосовуваних РФ, може бути зведений до нуля. У цих умовах транзиту товарів, що швидко псуюються  є величезні транспортні ризики", - констатує українська сторона.

Згідно з оприлюдненим Мінекономрозвитку текстом заяви, ці непрозорі та обтяжливі обмеження РФ мають негативний вплив і на інших членів.

Зокрема, українська сторона фіксувала на російському кордоні випадки відмови в транзиті через РФ товарам із країн-членів ЄС (Румунії, Словаччини, Польщі, Італії та Угорщини), а також товарам із Туреччини та Молдови, а деякі товари були перенаправлені для транзиту через територію Білорусі.

"Такі обмеження, не зазначені в жодному документі, не мають практичного відношення до заявленої малозрозумілої проблеми (національної безпеки) і служать лише для того, щоб негативно вплинути на економіку України в цілому та її експортний потенціал зокрема", - наголошується в заяві України в СОТ.

Реклама:

Як повідомлялося раніше,  за 2 місяці 2016 року експорт товарів у порівнянні з аналогічним періодом  2015 року скоротився на 21,3% та становив 4,7 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: