Зарплати в Кабміні починаються з 1378 гривень

Понеділок, 11 квітня 2016, 14:28

В уряді працює майже 7 тисяч чиновників, на їхнє утримання йде щонайменше 18 мільйонів гривень щомісяця.

Про це інформує у понеділок сайт "Доступ до правди".

Журналісти з'ясували сукупну чисельність урядової армії чиновників та скільки заробляють у міністерствах рядові спеціалісти та їх очільники.

Загалом у Кабінеті міністрів 17 міністерств, у штаті яких – майже 7000 посад (це без урахування МВС, структура якого реформується). Лише для виплати "голих" окладів цих працівників потрібно близько 18 млн грн щомісяця. Якщо ж додати премії, надбавки та інші виплати, ця цифра зросте щонайменше вдвічі.

Реклама:

Найдорожче платникам податків обходяться Міністерство юстиції та Мінекономрозвитку.

У Міністерстві оборони - третя сходинка у рейтингу.

 

Найменше бюджетних коштів витрачають на утримання Міністерства інформаційної політики.

Взагалі не відреагувало на жоден запит журналістів Міністерство енергетики та вугільної промисловості, залишивши у секреті і кількість працівників, і їх посадові оклади, і розмір зарплати міністра.

Слід сказати, що лише три міністерства надали документи у форматі "відкритих даних" - тобто надіслали не просто скановані копії штатних розписів, а Excel-файли з таблицями. Це Міністерство економічного розвитку, Міністерство аграрної політики та Міністерство екології.

Отже, згідно з наданими документами, провідні та головні спеціалісти міністерств отримують по 1378-2231 грн, начальники відділів та управлінь - 3491-3944 грн, директори департаментів - 4151-4981 грн, заступники міністрів - 6225-6640 грн.

Як відомо, оклад міністрів підвищили з грудня до 7636 грн.

Щоправда, винятком з цього правила стали керівники міністерств, підрозділи яких беруть участь у проведенні АТО. Зокрема, очільник МВС Арсен Аваков заробив у 2015 році 207,5 тис. грн, тобто майже 17 300 грн на місяць.

Завдяки "мораторію" на премії та доплати решта міністрів в середньому заробили 75-82 тисячі грн на рік, що цілком могло бути менше, ніж їх підлеглі. Схожу ситуацію минулого року мав і президент Петро Порошенко, який отримував в середньому 10 000 грн на місяць, а голова його адміністрації Борис Ложкін - майже 13 500 грн.

Заробітки голів Конституційного та Верховного Суду складають по 25-30 тис. грн на місяць, очільниці Нацполіції Хатії Деканоідзе - майже 100 тис. грн на місяць.

З настанням 2016 року "мораторій" на доплати і надбавки завершився, і вже у перші місяці нового року їх заробітки суттєво зросли.

Так, наприклад, у лютому 2016 року зарплати прем'єр-міністра та віце-прем'єрів склали понад 20 тисяч гривень: главі уряду Арсенію Яценюку нарахували 26130 гривень зарплати, віце-прем'єр-міністру - міністру культури В'ячеславу Кириленку - 22 544,4 гривні. 

Водночас суспільство розділилось на два табори - одні вважають, що за таку мізерну винагороду нереально найняти якісних фахівців, резистентних до корупції, інші нарікають, що більшість населення виживає "і за менші гроші".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!