Центробанк Швейцарії отримав рекордний збиток

П'ятниця, 4 березня 2016, 20:52

Швейцарський національний банк отримав найбільший чистий збиток у своїй історії за підсумками 2015 року, оскільки зростання курсу швейцарського франка призвело до зниження вартості активів в валютному портфелі центробанку.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

Чистий збиток швейцарського ЦБ в минулому році становив 23,3 млрд франків (23,4 млрд доларів). Таким чином, ЦБ підтвердив попередні дані, оприлюднені в січні поточного року.

Збитки за валютними вкладеннями становили 19,9 млрд франків, тоді як вартість золотого запасу Швейцарії скоротилася більш ніж на 4 млрд франків. Разом з тим оцінка інвестицій швейцарського ЦБ в активи на внутрішньому ринку дещо зросла.

Реклама:

Франк став швидко дорожчати після того, як в середині січня 2015 року ЦБ раптово скасував його прив'язку до євро. Мінімальний обмінний курс євро в 1,20 франка був введений в 2011 році.

У перший час після відмови від прив'язки курсів франк зміцнився на 30% в парі з євро, проте в наступні місяці скоротив підйом.

Однак підйом вартості нацвалюти негативно позначився і на швейцарських компаніях, і на економіці в цілому. Зростання ВВП Швейцарії сповільнилося в минулому році до 0,9% - мінімуму з 2009 року.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: