МВФ підтримує зниження ставок єдиного соціального внеску

Вівторок, 9 лютого 2016, 10:01

Міжнародний валютний фонд підтримує зниження ставок єдиного соціального внеску та впровадження більш суворого режиму для малих самозайнятих платників податків.

Про це повідомляється в технічній доповіді експертів МВФ "Зниження відрахувань до фонду соціального забезпечення та вдосконалення системи оподаткування корпорацій і малих підприємств".

У той же час експерти Фонду вважають, що саме по собі зниження ставок навряд чи дозволить істотно зменшити рівень тіньової економіки.

"Міжнародний досвід показує, що для цього потрібен комплексний підхід, який спирається на зміни в регуляторному середовищі, доступ до фінансових послуг і забезпечення якісних соціальних виплат", - зазначено в доповіді.

Реклама:

Виходячи з цього, експерти МВФ вважають, що втрачені в результаті зниження ставок ЄСВ надходження повинні бути компенсовані за рахунок добре продуманих джерел, а не з розрахованого, завдяки низьким ставкам, розширення бази оподаткування.

На думку експертів Фонду, такими компенсаторами можуть виступити: більш помірне, ніж розпочате, зниження середньої ставки ЄСВ, наприклад - до 28%; підвищення граничного розміру цього податку з фонду оплати праці до 25 мінімальних зарплат (МЗП, 30 тисяч гривень); непрямі податки.

Крім цього, в доповіді зазначено, що діюча загальна система оподаткування, незважаючи на нещодавні реформи, залишилася складною і її складність пов'язана, головним чином, з заплутаною і часом двозначною мовою її текстів, що тягне за собою довільне тлумачення законодавства.

"Це створює плідний грунт для антагонізму між платниками податків і ДФС, а нестача дієвих механізмів врегулювання суперечок (адміністративних або судових) тільки загострює його", - вважають в МВФ.

Експерти фонду вважають, що поряд зі значними змінами в податковій політиці, податковий кодекс потребує спрощення шляхом внесення ясності в нього і вдосконалення технічних аспектів написання законопроектів.

Як повідомлялося, закон "Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році" встановлює з 2016 року єдину ставку єдиного соціального внеску 22% і скасовує 3,6% ЄСВ, що утримується з зарплати працівників.

За даними міністра фінансів Наталії Яресько держбюджет 2016 побудований без урахування ефекту від детінізації, пов'язаної зі зниженням ставки єдиного соціального внеску.

При цьому, станом на 28 січня, місячний план доходів було виконано на 94% і витрат - на 73%.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!