Мінфін відмовився від дилерів на ринку ОВДП

Понеділок, 15 лютого 2016, 15:08

Міністерство фінансів вирішило відмовитися від інституту первинних дилерів на ринку ОВДП, який з'явився в Україні в 2009 році.

Про це пише FinClub.

Прямий доступ до держпаперів на аукціонах Мінфіну отримають всі: як банки, так і клієнти торговців цінними паперами. Інститут первинних дилерів себе не виправдав і створює зараз більше перепон розвитку ринку, ніж стимулів, пише видання.

Міністерство фінансів відмовляється від практики продажу ОВДП тільки банкам - первинним дилерам.

Реклама:

"Інститут первинних дилерів віджив своє. Через два-три тижні прибуде місія МВФ, і цей інститут буде скасований", - повідомив в п'ятницю заступник міністра фінансів Артем Шевальов. В результаті доступ до первинного ринку ОВДП отримають всі банки, а не тільки обране коло.

Зараз ексклюзивне право працювати з Мінфіном, згідно з Положенням про інститут первинних дилерів, мають банки, що відповідають ряду критеріїв. Їх статутний капітал повинен бути не менше 10 млн євро (294,8 млн гривень на 12 лютого), вони повинні мати ліцензію на торгівлю цінними паперами, а обсяг торгів облігаціями - становити не менше 1 млрд гривень.

Інститут первинних дилерів Україна впровадила навесні 2009 року за рекомендацією МВФ, до цього в аукціонах міг брати участь будь-який банк.

Первинні дилери зобов'язані викуповувати у Мінфіну не менше 3% від загальної емісії ОВДП кожні півроку і підтримувати ліквідність боргових паперів на вторинному ринку - не менше 3% обсягу ринку. Останній раз Мінфін переглядав список первинних дилерів в грудні 2014 року.

Тоді 20 контрагентом Мінфіну став "Промінвестбанк". У минулому році список не переглядали в зв'язку з неактуальністю - другу половину 2015 року Міністерство фінансів просто не випускало нові ОВДП не для цілей капіталізації держкомпаній. Але на початку 2016 року продаж паперів відновився.

Список уповноважених агентів Мінфіну застарів. Первинні дилери - банк "Надра", Дельта Банк і банк "Фінансова ініціатива" виведені з ринку.

Банки з російським капіталом - ВТБ Банк, Сбєрбанк Росії та Промінвестбанк - влітку 2015 року втратили ліцензії на торгівлю цінними паперами, як банки, підконтрольні акціонерам з країни-агресора. А статутний капітал Сітібанку (66,5 млн гривень) і Діамантбанку (210 млн гривень) не відповідає критеріям Мінфіну.

Раніше міністр фінансів Наталія Яресько повідомила, що Мінфін не планує скасовувати верифікацію соцільних виплат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!