ОПЕК поліпшила прогноз щодо зростання попиту на нафту в 2015 році

Четвер, 10 грудня 2015, 14:10

Організація країн-експортерів нафти поліпшила прогноз щодо зростання світового попиту на нафту в 2015 році, зберігши свої очікування щодо 2016 року.

Про це йдеться в грудневій доповіді організації, передає "Прайм".

Так, за підсумками 2015 року попит на "чорне золото" у світі, як очікується, зросте на 1,53 мільйона барелів на день - до 92,88 мільйона барелів на день, що на 30 тисяч барелів більше попереднього прогнозу. У 2016 році попит зросте на 1,25 мільйона барелів на день - до 94,13 млн барелів.

"Поліпшенню показників сприяли низькі ціни на нафту в основних регіонах споживання, особливо в країнах-членах ОЕСР на американських континентах і в Європі. Споживання моторного палива в США і Європі зростає завдяки його низькій вартості, а також зростанню продажів автомобілів. Споживання нафтохімічної продукції також сприяє поліпшенню показника", - наголошується в доповіді.

Реклама:

За прогнозами організації, попит на нафту ОПЕК в 2015 році, становитиме 29,4 мільйона барелів на день, що на 0,4 мільйона барелів на день більше, ніж у минулому році, але на 0,2 мільйона барелів на день менше листопадового прогнозу.

У 2016 році показник становитиме 30,8 мільйона барелів на день (зростання на 1,5 мільйона барелів на день), не змінившись в порівнянні з попередньою доповіддю.

Поставки нафти з країн, що не входять в організацію, на думку аналітиків ОПЕК, в 2015 році зростуть на 1 млн барелів на день - до 57,51 мільйона барелів на день.

Показник зріс в порівнянні з листопадовим прогнозом на 0,28 мільйона барелів на день, чому сприяли дані за третій квартал з видобутку в Росії, США, Великобританії, Бразилії та Китаї.

При цьому ОПЕК переглянула у бік погіршення прогнози щодо зниження поставок з країн, які не є членами ОПЕК, в 2016 році.

Тепер, на думку експертів організації, показник знизиться на 0,38 мільйона барелів на день - до 57,14 мільйона барелів на день (зниження на 0,25 мільйона барелів на день).

Зріст (видобутку - ред.) очікується в основному в Канаді і Бразилії, зниження очікується в США, Мексиці, Росії, Казахстані, Великобританії та Азербайджані.

За попередніми даними, загальний обсяг видобутку нафти в світі в листопаді зріс порівняно з попереднім місяцем на 0,37 мільйона барелів на день - до 95,58 мільйона барелів на день.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!