В Держдумі РФ пропонують стягнути з країн Балтії 130 мільярдів

П'ятниця, 20 листопада 2015, 15:08

Депутати Держдуми РФ від КПРФ Валерій Рашкін і Сергій Обухов запропонували направити країнам Балтії зустрічні фінансові позови, загальна сума яких може становити щонайменше $130 млрд.

Про це пише російська газета "Известия".

Рашкін і Обухов вважають, що Росія може висунути зустрічні позови країнам Балтії, грунтуючись на історичних моментах XVIII і XX століть.

Таку ініціативу депутати висунули у відповідь на те, що країни Балтіївирішили вимагати відшкодування за радянську окупацію компенсації від Москви.

Реклама:

Крім того, офіційна Рига закликала президента Росії Володимира Путіна "вибачитися за окупацію балтійських країн під час Другої світової війни".

Наразі латвійський уряд називає попередню суму шкоди від СРСР в 300 млрд євро, естонський — $49 млрд, а литовський - $28 млрд.

Депутати нагадують про компенсацію Російської імперії в XVIII столітті Швеції за Ліфляндію (сучасна Естонія. — ред.), а також суму, що відійшла герцогу Курляндскому — в якості плати за Курляндію (територія сучасної Латвії. — ред.).

Депутати відзначають, що зараз ці суми — два млн єфімків і 1,4 млн талерів, відповідно, у перерахунку на нинішній курс складають $100 і $30 млрд.

Росія, на їх думку, може претендувати на отримання цих коштів, особливо після тих витрат, що були спрямовані Радянським союзом на відновлення балтійських республік після війни.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: