"Газпром" і Shell готують обмін активами - ЗМІ

Вівторок, 4 серпня 2015, 10:03

Shell планує обміняти частку в одному з міжнародних проектів на частку "Газпрому" в проекті "Сахалін-3".

Про це пишуть "Ведомости".

Як зазначається, обмін активами між "Газпромом" і Shell передбачений угодою про стратегічне партнерство, яке компанії підписали в червні на Петербурзькому економічному форумі.

Тоді голова правління "Газпрому" Олексій Міллер говорив, що набір активів для обміну буде визначений до кінця 2015 року, а сама угода може відбутися через рік.

Реклама:

У сфері видобутку газу у "Газпрому" і Shell поки тільки один проект - "Сахалін-2", на базі якого діє єдиний в Росії завод з виробництва зрідженого газу потужністю 10 млн т на рік. У Shell в Sakhalin Energy (оператор проекту) - 27,5%, тоді як у "Газпрому" контроль.

Shell давно домагається будівництва ще однієї черги заводу. Але сторони досі не могли визначити для цього ресурсну базу. На Петербурзькому форумі вони домовилися, що будуть використовуватися ресурси проекту "Сахалін-3", який належить "Газпрому".

Проект включає в себе три родовища із загальними запасами майже 750 млрд кубометрів газу і понад 90 т конденсату. Найбільші запаси зосереджені на Південно-Киринському родовищі.

Але запуск третьої черги СПГ-заводу планується в 2021 році, повідомляла корпоративна газета Sakhalin Energy з посиланням на керівника компанії Романа Дашкова. Зробити це раніше не вдасться, через те, що видобуток газу на Південно-Киринському почнеться тільки в 2019-2020 роках, каже джерело, близьке до однієї зі структур "Газпрому".

Крім того, для розробки родовища потрібні підводні видобувні комплекси, які "Газпрому" раніше постачали американські FMC Technologies, Cameron, GE Subsea і норвезька Aker, говорить інший співрозмовник видання.

Крім розширення СПГ-заводу на Сахаліні Shell також увійде до консорціуму з будівництва двох нових ниток "Північного потоку", "Газпром" також запрошує Shell стати його першим партнером в проекті "Балтійський ЗПГ", пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: