Кабмін затвердив порядок страхування відповідальності приватного нотаріуса

П'ятниця, 28 серпня 2015, 20:18

Майнова шкода, завдана третім особам у результаті вчинення незаконних дій або недбалості приватного нотаріуса під час вчинення ним нотаріальних дій, відшкодовується страховою компанією відповідно до договору обов'язкового страхування відповідальності приватного нотаріуса укладеного ним зі страховиком.

Порядок і правила проведення обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності приватного нотаріуса, закріплені постановою Кабінету міністрів №624 від 19 серпня.

Згідно з документом, факт настання страхового випадку встановлюється на підставі судового рішення, що вступило в законну силу, або визнаною приватним нотаріусом та узгодженої страховиком письмової вимоги третьої особи.

Не визнаються страховими випадками події, які сталися в результаті: подання особою, що звернулася до нотаріуса, неправдивої інформації щодо будь-якого питання, пов'язаного із вчиненням нотаріальної дії, недійсних і/або підроблених документів, а також якщо особа, яка звернулася до нотаріуса, не заявила про відсутність або наявність осіб, прав чи інтересів яких може стосуватися нотаріальна дія.

Реклама:

У постанові уряду зазначається, що страхова сума встановлюється за згодою сторін, але не може бути менше, ніж тисяча мінімальних розмірів заробітної плати.

Максимальний розмір страхового тарифу з розрахунку на один рік страхування становить: 0,3% страхової суми, якщо договором обов'язкового страхування не передбачається встановлення франшизи і 0,1% якщо франшиза передбачається.

Розмір франшизи (частини збитків, що не відшкодовується страховиком) визначається за згодою сторін у договорі обов'язкового страхування, але не може перевищувати 5% розміру страхової суми.

У разі настання страхового випадку страховик здійснює виплату страхового відшкодування у розмірі заподіяної третій особі майнової шкоди, визначеному судовим рішенням, що набрало законної сили, або письмовою вимогою третьої особи, визнаної страхувальником і узгодженої страховиком.

При цьому підкреслюється, що сума всіх страхових відшкодувань за договором обов'язкового страхування не може перевищувати зазначену в ньому страхову суму.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!