Експерти: дешеві українські сигарети - причина їхньої контрабанди до ЄС

Понеділок, 10 серпня 2015, 18:03

Україна є найбільшим постачальником контрабандних сигарет в держави ЄС.

Про це неодноразово наголошувалося  у звітах Всесвітньої митної організації, повідомляє прес-служба Центру контролю над тютюном.

Як наголошується, підтвердженням цього є постійний потік новин про конфіскацію українських сигарет у Європі. Так, наприкінці червня в Латвії поліція затримала групу контрабандистів та  вилучила 1 мільйон нелегальних сигарет з українськими акцизними марками.

Основною причиною такого потоку контрабанди є низькі ціни в Україні на тютюнові вироби у порівнянні з іншими країнами.

Реклама:

Експерти Українського центру контролю над тютюном проаналізували ціну на пачку сигарет середнього цінового сегменту в державах-сусідах і отримали наступні результати: Україна - 19 гривень, Угорщина - 80 гривень,  Польща - 76 гривень,  Румунія - 74 гривні, Словаччина - 73 гривні, Росія - 31 гривня, Білорусь - 25 гривень, Молдова - 18 гривень.

 

При цьому експерти зауважують, що в Росії з 2016 року специфічна ставка акцизу зросте приблизно на 30%, а в Молдові з 1 травня 2015 року ставку специфічного акцизу збільшено з 75 лей до 200 лей на 1000 сигарет (більш ніж у 2,5 рази).

Міністерство фінансів України запропонувало збільшити специфічну ставку акцизу на сигарети в Україні з 1 січня 2016 року лише на 26,7% .

При цьому, за даними Держстату, зростання індексу споживчих цін в першій половині 2015 року становить 40,7%, а сигарети подорожчали лише на 19,7%.

"Запропоноване Мінфіном зростання акцизу, скоріш за все, не призведе до збільшення реальних (тобто з врахуванням інфляції) цін на тютюнові вироби. Українські сигарети будуть найдешевшими в регіоні, тобто найбільш привабливими для контрабандистів", - йдеться у прес-релізі.

На переконання експертів Центру контролю над тютюном в Україні потрібно розпочати реальні кроки по наближенню до європейських ставок акцизів.

Експерти вважають, що одним із найефективніших заходів, які може зробити влада України для подолання контрабанди із країни - це підвищити акцизи на тютюнові вироби, щоб поступово наблизити вартість сигарет до європейського рівня.

"Іншого шляху в України немає, і ціна питання тільки у тому, як довго ми готові йти до цін ЄС: 6-10 років, як пропонують експерти, збільшуючи акцизи щороку на 30% мінімум, чи 16-18 років, як устами деяких експертів пропонує тютюнова індустрія, збільшуючи акциз щорічно на 16%", - йдеться у повідомленні.

"Враховуючи дуже високий рівень інфляції протягом 2015 року, потрібно не пізніше 1 січня 2015 року підвищити мінімум на 50% як специфічну, так і адвалерну ставки акцизу на сигарети в Україні", - підсумували експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!