Україна розраховує у вересні отримати кошти на газ

Понеділок, 20 липня 2015, 11:59

Україна розраховує, що міжнародні фінансові організації (МФО) до вересня виділять кошти на закупівлю і закачування природного газу до підземних сховищ (ПСГ) країни.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, передає " Інтерфакс-Україна".

"Отримати гроші в жовтні не настільки ефективно, тому що потужності щодо закачування все-таки обмежені. Тому нам досить важливо отримати гроші не пізніше за серпень", - сказав він.

Водночас, зазначив міністр, остаточних домовленостей з цього питання поки що не вдалося досягти.

За словами Демчишина, нинішні темпи закачування газу до сховищ в об'ємі близько 30 млн куб. м газу на добу дадуть змогу увійти в опалювальний сезон із запасами не більше ніж 15 млрд куб. м.

"Минулого року ми увійшли в опалювальний сезон із запасами 16,5 млрд куб. м, вийшли із зими із запасами 7 млрд куб. м. Якщо будуть такі температурні режими, як минулого року, то в принципі 15 млрд куб. м нам (вистачить) упритул, але ми розуміємо, що вгадувати неправильно і необхідно до опалювального сезону підготуватися адекватно", - додав міністр.

Як повідомлялося, Україна провадить переговори з ЄБРР, IFC, Світовим банком та OPIC про виділення кредитних коштів під закупівлю та закачування природного газу до сховищ.

Зокрема, ЄБРР розглядає можливість виділення НАК "Нафтогаз України" торгового фінансування на суму до 300 млн доларів иття фінансового розриву, що виникає в період між закупівлями і продажем природного газу. За словами заступника голови правління НАК Сергія Коновця, кошти може бути надано у вересні-жовтні цього року.

Крім того, IFC вивчає можливість надання 300 млн доларів вропейським газовим компаніям Gaz de France, RWE та іншим для закупівлі, зберігання і наступного продажу газу на українському ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!