Думка експерта: Зупинка роботи Chevron боляче вдарить по інвестиційному іміджу України

Вівторок, 14 липня 2015, 16:33

Офіційне закриття представництва компанії Chevron і фактичне припинення роботи Shell боляче вдарить по інвестиційному іміджу України, а також поставить хрест на розробці родовищ сланцевого газу в майбутньому.

Про це заявив експерт з енергетичних питань, голова Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн.

"Знайти заміну Chevron і Shell в нинішніх умовах зниження цін на нафту і газ, а також нестабільної політичної ситуації в Україні буде дуже складно. Фактично, все йде до того, що проекти по сланцевому газу в Україні будуть відкладені, принаймні, до того моменту, поки не закінчиться війна на Сході і не стабілізується податкове законодавство", - прогнозує Надєїн.

Для України таке рішення двох енергетичних гігантів буде мати вкрай негативні наслідки.

Реклама:

"По-перше, ми втратили багатомільярдні інвестиції. Згідно з підписаними раніше угодами, Chevron мав інвестувати 350 млн доларів у розвідку родовищ сланцевого газу в Львівській та Івано-Франківській обл, а загальний обсяг вкладень оцінювався в 10 млрд доларів. Все це залишилося на папері. Як і видобуток сланцевого газу, який міг допомогти нам відмовитися від імпорту російського "блакитного палива", - підкреслив експерт.

У цих умовах слід очікувати нового сплеску інформаційної активності з боку одвічного опонента сланцевого газу, російського "Газпрому".

За словами експерта, оскільки раніше Chevron, а також Exxon Mobil, Total і Marathon Oil вийшли з проектів із видобутку сланцевого газу в Європі, рішення компанії закрити представництво в Україні матиме певні геополітичні наслідки.

"Все йде до того, що в Європі сланцева революція не відбудеться. У той час, як у США триває зростання видобутку сланцевого газу, зокрема, в травні 2015 середня добова здобич була на 16% вище в порівняння з травнем 2014, в європейських країнах досі немає масштабних проектів, здатних скласти конкуренцію традиційному видобутку", - підсумував Надєїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!