Російські трейдери торгуватимуть іранською нафтою

Вівторок, 9 червня 2015, 09:27

Російські трейдери займуться операціями з іранською нафтою.

Про це повідомив глава Міненерго Олександр Новак, пише "Комерсант".

"У рамках нашого меморандуму про розширення торговельно-економічного співробітництва Іран буде продавати нам нафту, а ці гроші будуть йти на покупку товарів з Росії. Наші трейдери за наявності такої можливості будуть сприяти в тому, щоб знаходити покупця", - пояснив він.

Але, за його словами, іранська нафта буде продаватися не в РФ.

Реклама:

У минулі вихідні про початок "в найближчі дні" поставок Росії нафти заявив Bloomberg і міністр енергетики Ірану Біжан Намдара Зангане, який обговорив умови угоди з Новаком минулого тижня.

Іранський міністр зазначив, що Росія купуватиме "значно менше 500 тис. барелів на добу", а виручені кошти Іран витратить на закупівлю сталі, пшениці, нафтопродуктів. За його словами, нафту зможуть отримувати Білорусь і Казахстан.

В інтерв'ю виданню посол Ірану в Росії Мехді Санаї оцінював обсяг спільних проектів в 70 млрд доларів.

Обговорення поставок нафти з Ірану ведеться в атмосфері суворої секретності.

До заяви Новака в Міненерго лише підтверджували факт переговорів "про розширення співпраці, в тому числі і в сфері ПЕК". Але, підкреслювали, що "говорити про початок поставок рано".

За словами джерел, переговори йдуть з 2014 року, і обговорювалися різні схеми. Один зі співрозмовників говорив, що обсяги закупівель іранської нафти будуть на рівні 300 тис. барелів на добу, поставляти її планується на ринки АТР, а розрахунки вести в одному з місцевих банків.

Росія безпосередньо отримувати нафту дійсно не буде. Трейдером стане один з ФГУПів, підвідомчих Міненерго, говорить джерело. Інший співрозмовник стверджує, що "нафта буде придбана вже найближчим часом".

Зараз відносно Ірану діють міжнародні санкції, що забороняють і закупівлі нафти (втім, Китай її продовжує купувати). Росія поки не дуже активна.

За словами Новака, нафтова угода з РФ може бути реалізована "незалежно від наявності санкцій щодо іранської нафти".

Якщо Росія дійсно буде постачати іранську нафту в АТР, це допоможе їй у конкуренції з іншими виробниками, говорить Валерій Нестеров з Sberbank Investment Research: наростити експорт за рахунок власних ресурсів у РФ поки можливості немає.

Він вважає ймовірним, що обмеження на торгівлю з Іраном будуть зняті, тоді його нафта і газ будуть конкурувати з російськими, тому важливо почати створювати партнерські відносини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: