Думка експерта: Україна зможе виробляти 3,2 мільярда кубометрів біогазу при зміні законів

Середа, 3 червня 2015, 09:52

Удосконаливши закони, які регламентують альтернативну енергетику, Україна з наявних відходів сільського господарства могла б виробляти до 3,2 млрд кубометрів біометану на рік. 

Про це заявив голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

За його словами, за умови вирощування силосу та інших енергетичних культур на нині вільних 4 млн га землі, вищезгаданий показник зросте в рази. Лише 1 млн га силосу забезпечили б додаткових 3,3 млрд кубометрів біометану у рік, наголошує експерт. 

"Ефективне застосування енергетичного потенціалу біомаси, який наразі становить 20-25 млн т/рік, дозволить Україні позбутися залежності від зарубіжних енергоносіїв", - впевнений біоенергетик.

Реклама:

За його переконанням, наша країна повинна зробити ставку на відходи сільськогосподарського виробництва та енергетичні культури. В найближчі 5-6 років аграрії будуть активно вирощувати енергетичні культури, вважає експерт, додаючи, що розвивати цей напрям дозволяє попит на ринку і хороша окупність.

Щорічно в Україні використовується близько 2 млн тонн різної біомаси, майже 80% якої становить деревина, пояснює фахівець.

Нинішні темпи розвитку біоенергетики в Україні залишають бажати кращого.

Частка біомаси наразі складає всього 1,2% у загальному постачанні первинної енергії, наголошує Гелетуха, додаючи, що показники продуктивності можна покращити, лише удосконаливши законодавство в секторі альтернативної енергетики.

"До кращих часів відкладено розгляд Верховною Радою законопроекту No2010, який повинен був врегулювати відносини між виробниками "зеленої" енергії і державою, - говорить експерт. - З 2014 року не проводилася індексація до євро, в результаті чого у березні 2015 року було зафіксоване зниження показників для сонячних електростанцій на 55%".

За словами Гелетухи, всі компанії, які працюють в Україні у секторі альтернативної енергетики, вдвічі скоротили виробництво, деякі з них – на межі банкрутства.

На додачу, так і не ліквідовано законодавчий бар'єр, який зобов’язує бажаючих отримати "зелений" тариф використовувати устаткування, матеріали і послуги для ВДЕ-об'єктів з місцевою складовою. Це практично нездійсненна умова, яка робить виробництво електроенергії з біомаси та генерацію біогазу нерентабельним бізнесом в Україні, наголошує фахівець. 

В нинішніх умовах, на думку Гелетухи, наша країна навряд чи виконає Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року, який передбачає вклад "зеленої" енергетики у валове кінцеве енергоспоживання на рівні 11% (85% від усіх відновлюваних джерел енергії припадає на біомасу).

Україна повинна створити умови, в яких розвивати альтернативну енергетику буде вигідно як вітчизняним компаніям, так і закордонним інвесторам, наголошує біоенергетик.

Еcotown

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: