Україна зобов'язана виплатити більше мільярда за рішеннями Євросуду

Вівторок, 23 червня 2015, 11:27

Україна зобов'язана виплатити мільярд гривень за рішеннями Європейського суду з прав людини.

Про це сказав заступник міністра юстиції Сергій Шкляр в інтерв'ю виданню "Закон і Бізнес", повідомляють "Українські новини".

"Сума виплат, які повинні бути проведені за провадженнями, відкритими за рішенням ЄСПЛ, становить понад один мільярд гривень. Якщо бути точним – 1 001 668 545 гривень", – сказав він.

У державному бюджеті на поточний рік закладено лише 740 млн гривень на виплати громадянам за рішеннями ЄСПЛ.

Реклама:

Заступник міністра повідомив, що на даний момент у провадженні відділу примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби перебуває 74 рішення ЄСПЛ, які включають 1811 виробництв.

Шкляр пояснив, що згідно з чинним законодавством виплата повинна бути здійснена у тримісячний термін з моменту набуття рішенням чинності або в термін, який прямо передбачений у судовому вердикті. У разі порушення терміну виплати нараховується пеня.

Посадові особи, наділені відповідними повноваженнями, за неналежне виконання рішення можуть бути притягнуті до адміністративної, цивільної та кримінальної відповідальності.

Стягувач, який незадоволений тим, як виконується рішення, має право на захист своїх інтересів у судовому порядку.

Заступник міністра підкреслив, що для вирішення питання з виплатами за рішеннями ЄСПЛ Кабінет міністрів прийняв рішення реструктуризувати фактичну заборгованість, яка виникла станом на 1 січня 2015 року, шляхом часткового погашення в розмірі 10% суми за рішенням видання на решту суми фінансових казначейських векселів терміном обігу до семи років з відтермінуванням платежів за цією заборгованістю на два роки і відсотковою ставкою 3% річних.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: