Газпром стверджує, що взимку не знижував постачання до ЄС

Четвер, 14 травня 2015, 19:13

"Газпром" оголосив своє трактування подій вересня 2014 - березня 2015, коли протягом шести місяців поставки до Європи трималися на мінімумі з метою припинити реверсні поставки газу в Україну.

Про це йдеться у квартальному звіті "Газпрому", передає "Інтерфакс-Україна".

"Наприкінці року відбір газу скоротився на тлі падіння цін торгових майданчиків, а також у зв'язку з очікуваннями подальшого зниження контрактних цін по мірі включення в опорний період більш низьких котирувань нафтопродуктів", - йдеться у звіті.

Період до вересня 2014 року "Газпром" характеризує поведінку європейських клієнтів так: "Учасники ринку воліли імпортувати додаткові обсяги газу використанню вже накопичених його запасів у ПСГ, що пояснювалося побоюваннями переривання транзиту газу через нестабільність в Україні. Крім того, внаслідок теплої погоди закачування почалася раніше, ніж в 2013 році".

Реклама:

"Газпром" кілька разів обіцяв скоротити поставки європейським імпортерам, які беруть участь у поставках газу в Україну. Старт масштабного реверсу газу зі Словаччини в Україну у вересні збігся з падінням поставок газу європейським клієнтам, багато з яких неодноразово скаржилися на невиконання номінацій російським постачальником.

За період з жовтня 2014 року по лютий 2015 року в Європу було поставлено 63,4 млрд кубометрів газу, що на 21,25 млн кубометрів менше, ніж за вересень 2013 - лютий 2014.

Втрати "Газпрому" у вигляді недоотриманої виручки та штрафів за недопоставку можуть становити близько 6 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!