Думка експерта: У неплатоспроможних фізосіб будуть відбирати житло

Середа, 29 квітня 2015, 13:24

Депутати пропонують визнавати неплатоспроможних фізичних осіб банкрутами і відбирати у них житло.

Про це в коментарі ЕП заявив керуючий партнер ЮК Prove Group Владислав Кочкаров.

Він нагадує, що минулого тижня депутати внесли в Раду законопроект, яким пропонується врегулювати процедуру визнання звичайних громадян банкрутами.

"Депутати пропонують встановити, що банкрутство фізичної особи - це визнання неплатоспроможності громадянина щодо кредиторів", - пояснює Кочкаров.

Реклама:

Юрист відзначає, що банкрутство громадян досить популярно в багатьох державах Європи та США. За його словами, відсутність в Україні відповідного закону щодо фізичних осіб тільки погіршує ситуацію із заборгованістю по кредитах. Особливо це стосується валютних боргів.

Він каже, що законопроект прописує процедури на всіх етапах банкрутства фізичних осіб за всіма зобов'язаннями.

Так, документом встановлено можливість застосування до фізичних осіб процедури банкрутства, схожої на застосовувану до юридичних осіб. Зокрема, з використанням арбітражних керуючих, скликанням зборів кредиторів, затвердженням реєстру кредиторів, реструктуризацією боргів, продажем майна боржника, та укладенням мирової угоди.

За словами Кочкарова, "ініціатива хороша, проте є кілька нюансів".

"Відкритим залишається питання щодо стягнення заборгованості з банкрута-фізособи за рахунок житла. Чинний зараз мораторій, який забороняє банкам продавати квартири боржників, поширюється тільки на валютні кредити. Таким чином, фізособи, визнані банкрутами, можуть позбутися свого житла", - пояснює він.

Юрист також наголошує й на інших проблемах в законопроекті.

Наприклад, щоб у боржників не було спокуси спочатку продати своє майно, а потім піти на банкрутство, в проекті пропонується встановити: що всі угоди, які були здійснені з майном такої людини за останні 3 місяці перед банкрутством, можуть бути визнані недійсними.

"З іншого боку, це шлях до шахрайства. Наприклад, громадянин продає свою квартиру за 30 тис. доларів, а за документами домовляється з покупцем оформити продаж за 15-20 тис. доларів. Потім, продавця визнають банкрутом, а цю угоду недійсною. У такому разі покупець зобов'язаний повернути квартиру, а продавець - гроші. У кращому випадку, такому покупцеві повернуть тільки офіційну частину", - прокоментував це нововведення юрист.

Іншою проблемою для фізичної особи, за його словами, є те, що заява про визнання його банкрутом може бути подана в господарський суд.

Господарські суди знаходяться тільки в обласних центрах. Тому протягом процедури банкрутства фізична особа змушена буде нести додаткові витрати.

"Багатьом позичальникам новий законопроект не дає можливості позбутися боргів за кредитами, оскільки проект більше спрямований на реструктуризацію боргів і на захист інтересів банків - кредиторів, а не на списання прострочених боргів за кредитами", - резюмує Кочкаров.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!