Російському олігарху дали три місяці на продаж нафтогазових активів

Вівторок, 21 квітня 2015, 13:29

Держсекретар Великобританії з енергетики Едвард Дейві повідомив компанію Dea UK та інвестфонд LetterOne Михайла Фрідмана і його партнерів, що має намір відкликати у Dea UK ліцензії на видобуток нафти і газу в Північному морі, якщо LetterOne не виконає умову про зміну контролю над компанією.

Про це повідомив британський департамент енергетики та кліматичних змін (DECC), пишуть "Ведомости".

За умовами ліцензій, у LetterOne є три місяці, щоб продати британські активи. Проте держсекретар готовий збільшити цей період до шести місяців і чекає від LetterOne відповіді на цю пропозицію, йдеться в повідомленні департаменту.

Фонд LetterOne Михайло Фрідман, Герман Хан та Олексій Кузьмічов створили в 2013 р для інвестування частини коштів, отриманих від продажу ТНК-BP "Роснефти". "Альфа-груп" отримала по угоді близько 14 млрд доларів.

Реклама:

На початку березня фонд придбав у німецької енергокомпанії RWE за 5 млрд євро нафтогазову компанію Dea, яка працює в 13 країнах.

Практично всі країни погодили угоду, тільки уряд Великобританії відмовився схвалювати покупку, побоюючись, що стосовно фонду або його власників можуть бути введені санкції і це поставить під загрозу видобуток Dea в Північному морі.

LetterOne пропонував, що якщо протягом року після покупки фонд потрапить під санкції, то він продасть британські активи назад RWE, на цих умовах сторони закрили угоду.

Однак така структура не задовольнила британську влада, і Едвард Дейві попросив внести нові пропозиції про те, як убезпечити британські газовидобувні активи фонду. Однак очевидно, що і нові пропозиції не влаштували Лондон.

У Північному морі є два ключових для компанії активи - Breagh і Clipper South, на які припадає 19,8 млрд і 13,4 млрд куб. м запасів відповідно. У проекті Breagh у Dea 70%, в Clipper South - 50%.

За даними Dea, Clipper South в 2013 р вже вийшов на проектну потужність з видобутку - 440 млн куб. м газу на день. Передбачається, що на Breagh компанія зможе видобувати до 1,1 млрд куб. м газу в рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: