Інвестори тікають від БРІКС - ЗМІ

Понеділок, 20 квітня 2015, 14:12

Папери країн БРІКС викликають все менше довіри у інвесторів.

Про це пише "Газета.ру".

Ризик корпоративних дефолтів, за оцінками агентств, стрімко зростає, відтік капіталу з ринків посилюється. Росія тим не менш вважає за можливе вийти на борговий ринок вже в 2015 році і зайняти 7 млрд доларів в 2016-му.

Як пише видання, у країн БРІКС зростає корпоративний борг. Тільки за перший квартал 2015 були знижені рейтинги більше 132 емітентів облігацій з ринків, що розвиваються. Підвищення отримали лише 25 компаній.

Реклама:

Це найгірший результат за останні п'ять років, підрахували в JP Morgan.

Власники боргових зобов'язань, випущених компаніями з ринків, що розвиваються, розпродають свої портфелі, не бажаючи ставати заручниками ризиків неплатоспроможності.

Вартість корпоративних облігацій падає, а ставка дохідності за ними зростає.

Середній дохід з цінних паперів бразильських корпорацій досяг 6,81 проти 5,98% роком раніше, а українські облігації торгуються з прибутковістю близько 29 проти 14% торік, повідомляє JP Morgan.

Ринок корпоративних облігацій економік, що розвиваються зростав стрімкими темпами. Обсяг ринку з 2009 року зріс більш ніж в два рази, до 1,5 трлн доларів.

Але торік ситуація різко змінилася. Падіння цін на нафту і уповільнення економічного зростання на ринках злякало міжнародних вкладників.

Інвестиційний капітал потягнувся знову в американську валюту, що призвело до її різкого зростання по відношенню до інших світових валют.

Перший гучний корпоративний дефолт з БРІКС вже потряс ринок.

У січні 2015 китайська Kaisa Group Holdings оголосила, що не здатна виплатити борг за облігаціями. Це був перший випадок серед китайських забудовників - інвестори в терміновому порядку стали розпродавати папери інших забудовників з КНР, побоюючись охолодження китайського ринку нерухомості.

Іншою гучною справою стало оголошення про банкрутство бразильської будівельної корпорації OAS. Це вже третій підрядник з Бразилії, змушений піти на дефолт через те, що сам не отримав оплату.

Незважаючи на часткове відновлення, що спостерігається останнім часом, ціни на облігації продовжують перебувати на більш низькому рівні, ніж рік тому, а відтік капіталу з економік, що формуються триває.

За даними Emerging Portfolio Fund Research Global, за останні три місяці з фондів, що інвестують в корпоративні облігації країн з економікою, що розвивається, витекло близько 556 млн доларів.

Як відомо, БРІКС - група з п'яти країн: Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: