Столичні комунальники "розтринькали" 280 мільйонів на програмах будівництва житла - звіт

П'ятниця, 20 березня 2015, 11:06

ККУП "ФК "Житло-інвест" протягом 2012-2014 років неефективно освоїло грошові кошти майже на 279,9 мільйона гривень.

Про це йдеться у звіті про результати фінансового аудиту "Житло-інвесту" за 2012-2014 роки, пишуть "Наші гроші".

Як зазначається, в наслідок цього комунальне підприємство втратило доходів орієнтовно на 126,5 мільйона гривень, а бюджет Києва недоотримав чистого прибутку близько 63,3 мільйона гривень.

Комунальне комерційне унітарне підприємство "Фінансова компанія "Житло-інвест" було створене у 2004 році. Воно належить місту й підпорядковується Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА. "Житло-інвест" створили з метою залученню коштів фізичних та юридичних осіб для фінансування об’єктів будівництва, пише видання.

Реклама:

"Однак результати аудиту засвідчили, що замість передбаченої статутом діяльності з інвестування, КП спрямовувало обігові кошти на користь інших фірм, саме не отримуючи очікуваного доходу - й відповідно позбавляючи доходів бюджет міста Києва", - йдеться у повідомленні.

 "Складається враження, що менеджмент ККУП "ФК "Житло-інвест" спрямований, в першу чергу, на безкоштовне кредитування забудовників", – зазначено у звіті аудиторів.

Статутна діяльність КП полягає в залученні коштів і фінансуванні будівництва через спеціально створені для цього фонди. Доходом від цієї діяльності має бути винагорода за управління коштами фонду.

Однак, за висновком аудиторів, "Житло-інвест" не витребовував цю винагороду у забудовників (борг 6,6 млн грн) й не нараховував їм штрафні санкції за несвоєчасну виплату (могли стягнути 12,8 млн грн).

Однією з причин неефективного використання грошових коштів "Житло-інвесту" аудитори назвали управлінські рішення директора КП - Михайла Валентиновича Сірого.

Михайло Сірий очолиВ "Житло-інвест" з 2005 року і керував ним 10 років. Був звільнений 25 лютого 2015 року розпорядженням Віталія Кличка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!